Čína po 30 letech přivítala člena britské královské rodiny

Peking - Poprvé za téměř tři dekády přijel na oficiální návštěvu Číny příslušník britského panovnického rodu. Princ William stráví v asijském státu tři dny a kromě oficialit se bude věnovat obchodním vztahům i ekologii. Naposledy byla královská delegace v Číně v roce 1986, kdy sem přijela královna Alžběta II. a její manžel Philip.

Podle webu BBC jde o Williamovu dosud nejvýznamnější zahraniční zámořskou cestu. Vnuka britské královny Alžběty II. dnes mimo jiné už přijal i čínský prezident Si Ťin-pching. Vévoda z Cambridge, jak zní jeho oficiální královský titul, během pondělí navštívil palácový komplex Zakázaného města.  

Vnuk britské královny Alžběty II. se setkal s prezidentem Siem v sídle parlamentu, Velké síni lidu, a předal mu babiččino pozvání ke státní návštěvě. Šéf čínského státu by měl do Londýna letět letos a v programu má mít i návštěvu Buckinghamského paláce.

Druhý den se pak přesune do Šanghaje, kde zahájí britsko-čínskou přehlídku komerčního vývojářství a inovací. Očekává se, že právě přítomnost člena britské královské rodiny by mohla pomoci tamním firmám získat nové zakázky na čínském trhu.  

Britský princ s čínským prezidentem
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Středeční program pak vyplní návštěva provincie Junan. Prince zajímá, jak se zde daří zachráněné populaci asijských slonů, jejichž počet je v současnosti odhadován na 250 kusů. Na stejné téma vystoupí i v rámci tamní přírodovědné konference.   

Williamova cesta podtrhne skutečnost, že jeho otec, korunní princ Charles, v Číně nikdy nebyl. Snahy zorganizovat návštěvu následníka britského trůnu naráží na napětí kolem Charlesova přátelství s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou, kterého Peking pokládá za svého nepřítele. 

Prohlídka v jednom z pekingských muzeí
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Williamova cesta se uskutečňuje na pozadí tohoto napětí kolem dalajlamy. Zároveň Číňanům připomene jeden žert královnina manžela prince Philipa. Ten při návštěvě Pekingu po boku královny Alžběty II. v roce 1986 při setkání s britskými studenty v Číně řekl: „Pokud zde zůstanete déle, budete mít šikmé oči.“ 

William přiletěl do Pekingu z Japonska, kde kromě oficialit v metropoli Tokiu zavítal i do regionů postižených zemětřesením a následnou vlnou tsunami z roku 2011. Do Británie se princ, který je druhý v pořadí dědiců trůnu, vrací ve středu.

Vydáno pod