Saakašvili: V USA jednám o zbraních pro Ukrajinu

Washington - Gruzínský exprezident Michail Saakašvili jedná ve Spojených státech o budoucích dodávkách zbraní na Ukrajinu. Současný poradce ukrajinského prezidenta to oznámil na Facebooku. Ukrajinu přirovnal k modernímu Západnímu Berlínu. Saakašvili je v Gruzii stíhán za zneužití pravomocí. Od loňského léta žije střídavě na Ukrajině a v USA.

Saakašvili se stal v polovině února poradcem prezidenta Petra Porošenka a zároveň i šéfem „konzultativní mezinárodní rady“. Jeho úkolem je koordinace zbrojních dodávek ze zahraničí. Tbilisi mezitím požádalo ukrajinské úřady o Saakašviliho vydání, Kyjev ale žádost odmítl.

„Začal jsem s besedami v Kongresu, v Senátu i Sněmovně reprezentantů,“ oznámil Saakašvili na Facebooku. „Tématem je poslanecký tlak na dodávky amerických obranných zbraní Ukrajině. Program je bohatý, 34 schůzky za tři dny,“ uvedl.

Ukrajinští vojáci
Zdroj: Evgeniy Maloletka/ČTK/AP

Hlasy volající po zbrojních dodávkách Kyjevu v USA sílí, Bílý dům se ale dosud nerozhodl. S cílem přesvědčit americké vedení o potřebě těsnější vojenské spolupráce odletěl nedávno do Washingtonu i první místopředseda ukrajinského parlamentu Andrij Parubij.
  
Spojené státy, stejně jako Kanada, Británie nebo Polsko, dodávky obranné výzbroje na Ukrajinu nevylučují. Přikročily by k nim v případě, že nynější příměří dojednané v půli února v Minsku selže a povstalci v Donbasu obnoví v plném rozsahu bojové operace, píše agentura Interfax.

Podle ruských médií dohodl Porošenko dodávky zbraní v Emirátech

Ukrajinský prezident mezitím během dohodl dodávky zbraní během návštěvy zbrojařského veletrhu v Abú Zábí. Sám Porošenko podle agentury TASS ohlásil, že Ukrajina na veletrhu uzavřela dvacítku kontraktů na dodávky zbraní. Konkrétní druhy zbraní a jejich množství oznámeny nebyly.