Zaplaťte odškodné obětem terorismu, nařídil americký soud Palestincům

New York - Newyorský federální soud nařídil Organizaci pro osvobození Palestiny (OOP) zaplatit odškodné ve výši 218 milionů dolarů (5,3 miliardy korun) za poskytnutí materiální pomoci teroristům při útocích v Jeruzalémě v letech 2002 až 2004. Peníze má vyplatit americkým obětem a jejich rodinám. Při šesti útocích tehdy zemřelo 33 lidí a přes 450 dalších bylo zraněno. Palestinci již oznámili, že se proti verdiktu odvolají.

S žalobou o odškodnění se na americkou justici obrátila desítka amerických rodin, jejichž příbuzní byli mezi oběťmi teroristických útoků přisuzovaných radikálnímu hnutí Hamas a Brigádě mučedníků od Al-Aksá, což je ozbrojené křídlo strany Fatah. Rodiny požadovaly za šestici útoků odškodnění přes 350 milionů dolarů (8,5 miliardy Kč), výsledná částka však může být na základě amerického protiteroristického zákona ztrojnásobena.

Soud zdůvodnil verdikt tím, že OOP a vedení palestinské samosprávy poskytovalo teroristickým organizacím materiální podporu. Rozsudek přišel týden před návštěvou izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v americkém Kongresu, kterou kvůli kritice izraelského přístupu k řešení konfliktu s Palestinci hodlají někteří američtí zákonodárci bojkotovat. Izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman označil dnešní rozsudek za „morální vítězství pro Izrael“.

  • Jakub Szántó, zpravodaj ČT v Tel Avivu: „Otevírá se tím precedens, protože amerických občanů, kteří během té krvavé vlny uprostřed druhé intifády zemřeli, bylo celkem 33. Objevuje se tedy další možnost pro dalších 23 amerických nebo americko-izraelských rodin udělat úplně stejný krok.“

Proces u soudu na Manhattanu je spolu s další civilní žalobou, kterou řeší porota v Brooklynu, vnímán jako nejvýraznější pokus amerických obětí palestinsko-izraelského konfliktu domoci se odškodnění. „Je to o přisouzení odpovědnosti. Je to o spravedlnosti,“ prohlásil advokát žalující strany Kent Yalowitz.

Zmíněný zákon umožňuje americkým obětem útoků zahraničních skupin zařazených na seznam teroristických organizací žalovat je u americké justice. Podle Reuters však není jasné, zda se někdy vysouzených peněz dočkají. Yalowitz tvrdí, že se pokusí získat odškodné z bankovních účtů, nemovitostí či dalšího majetku, který mohou mít Palestinci v USA, Izraeli nebo dalších státech.