Ofenziva proti islamistům: 25 tisíc iráckých vojáků má dobýt Mosul

Washington - Nejpozději v květnu má začít velká pozemní ofenzíva proti Islámskému státu. Uvedly to zdroje z americké armády. Na operaci se bude podílet až 25 tisíc iráckých vojáků, které ze vzduchu podpoří arabští a západní spojenci. Bagdádská vláda už oznámila, že chce osvobodit druhé největší irácké město Mosul, kde před válkou žil více než jeden milion obyvatel.

Novotný: Ke střetu jistě dojde (zdroj: ČT24)

Operace by měla proběhnout do května, protože pak by ji ztěžovala letní vedra. Zúčastnit se jí má až 25 tisíc vojáků. Islámský stát má ale k dispozici nejméně osmdesát tisíc bojovníků, Mosul by aktuálně mělo bránit asi 2 000 vojáků, kteří se na útok připravují. CNN s odvoláním na zdroje v oficiálních kruzích však tvrdí, že policie a klanové síly v Mosulu by se k iráckým vojákům pravděpodobně přidaly. Otázkou ale je, zda budou irácké síly na boj dostatečně připraveny. Zahraniční koalice v čele s USA proto brzy začne s výcvikem 12 brigád irácké armády.

Irácká vláda už vyhlásila, že ofenzíva má za cíl osvobodit druhé největší irácké město Mosul. To má pro islamisty symbolický význam. Právě z jedné z mosulských mešit vyhlásil vůdce Islámského státu Abú Bakr Bagdádí svůj nárok na vedení všech muslimů planety. „Násilničtí extrémisté, jako ti z islámského státu, nabízejí jen smrt. Nedosáhli ničeho, zatím dokázali jen vraždit nevinné,“ říká americká poradkyně pro národní bezpečnost Susan Riceová.

Ofenziva proti Islámskému státu (zdroj: ČT24)

Většina Američanů souhlasí s nasazením armády

Američané vnímají Islámský stát (IS) jako velkou hrozbu. Podle nejnovějšího průzkumu veřejného mínění pro televizní stanici CBS by vůbec poprvé většina obyvatel Spojených států souhlasila s nasazením amerických vojáků do bojů proti IS. Pro takovou akci se v anketě z poloviny února vyslovilo 57 procent ze všech dotazovaných, 37 procent zásah zcela odmítá. Prezident Barack Obama prozatím vyslání armádních jednotek odmítá.

Do boje s islamisty se zapojily i dobrovolnické jednotky iráckých šíitů, které úzce spolupracují s bagdádskou vládou. S Kurdy teď stojí na jedné straně, o jejich bojeschopnosti ale pochybují. „Naši nejdražší kurdští bratři nejsou dobře vycvičeni. To je rozdíl mezi námi. My jsme na boj dobře připraveni a máme i lepší výzbroj,“ říká Abú Kásim, velitel šíitských milic severovýchodního Iráku. Kurdské jednotky by však měly být spíše podporou než přímým účastníkem bitvy o město. Jejich úkolem má podle CNN být blokování zásobovacích a únikových cest na severu a západě města.

Pokud koalice v Mosulu uspěje, čeká ji bitva o irácká města Fallúdža a Ramádí. Islamisté ovládají i východ Sýrie, ve městě Rakká si zřídili hlavní město. Arabští i západní letci pokračují v bombardování Islámského státu.