Včera agresor, dnes spojenec: Blair radí Srbsku, jak vládnout

Bělehrad - Někdejší nepřátelé potáhnou po letech za jeden provaz. Soukromá firma Tonyho Blaira bude radit srbské vládě, jejíž současný předseda Aleksandar Vučić byl ministrem v březnu 1999, kdy tehdejší britský premiér prosazoval bombardování Bělehradu vojsky NATO. Na šéfa srbského kabinetu se proto snáší kritika – a zdaleka ne poprvé i na Tonyho Blaira.

„Je nám to líto, je to těžké a následky budou vážné. Ale když jsme se k tomu odhodlali, musíme to udělat se vší rozhodností,“ prohlásil 24. března 1999 britský ministerský předseda k náletům na Bělehrad. Srbsko zuřilo a mladý ministr informací Vučić přirovnal Blaira k Hitlerovi. Uplynulo 16 let, Vučić je premiérem a jeho prioritou je právě sbližování se Západem, ekonomické reformy a cesta do Evropy. Překvapivě mu k tomu má pomáhat jako poradce právě Blair, respektive jeho soukromá společnost TBA (Tony Blair Associates). Ta bude v rámci Vučičova úřadu spoluvytvářet pět odborných týmů - pro infrastrukturu, privatizaci státních podniků, přímé zahraniční investice, státní správu a zemědělství.

„Jak můžete o někom říkat takové věci a teď ho představit jako člověka odpovědného za zefektivnění naší vlády?“ kritizuje premiéra za jeho současné postoje srbský opoziční politik Borislav Stefanović. Výdaje za konzultační služby Tony Blair Associates pro Vučičův kabinet jsou podle místních médií hrazeny z fondů Evropské unie a ze Spojených arabských emirátů.

Britský expremiér Blair poradcem Srbů (zdroj: ČT24)

Blair po odchodu z premiérského úřadu založil organizaci Tony Blair Associates, která poskytuje konzultační služby. Ty využívá mimo jiné i kazašský autokratický prezident Nursultan Nazarbajev, který za to podle britských médií ročně platí v přepočtu asi 297 milionů korun. Organizace od roku 2013 radí i kabinetu albánského premiéra Ediho Ramy a své služby poskytovala také egyptské a kuvajtské vládě nebo americké investiční bance J.P. Morgan. Krom toho Blair po celém světě pořádá přednášky a za některé z nich údajně inkasuje až půl milionu dolarů (12 milionů Kč).

Kontroverzně vystupuje expremiér Blair i v roli zvláštního zmocněnce Blízkovýchodního kvartetu. Jeho úkolem je pod vlajkou Evropské unie a OSN sbližovat Izrael a palestinskou samosprávu. Zatímco oficiálně jedná se šéfem palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem, jako soukromá osoba spolupracuje s jeho hlavním rivalem Mohammedem Dahlanem. Ten kvůli kritice Abbáse a obvinění ze zpronevěry 22 milionů dolarů před třemi lety uprchl právě do Spojených arabských emirátů, které TBA spolufinancují.

Aleksandar Vučić
Zdroj: ČTK/Lehtikuva/Vesa Moilanen
Vydáno pod