Povstalci prý ovládli další obce u Debalceve, chtějí vyměnit zajatce

Debalceve - Strategické město Debalceve už mají pod kontrolou povstalci, uvedl mluvčí ukrajinské protipovstalecké operace Anatolij Stelmach. Z města podle něj odešlo 90 procent vojáků. Ti zaujali výhodnější obranné pozice. Podle rebelů ale zůstávají v takzvaném debalcevském kotli až tři tisíce vojáků. Separatisté oznámili, že v noci dobyli další tři obce v okolí. Střelba je slyšet i na předměstí Doněcku. Povstalci nabídli Kyjevu výměnu zajatců, do Debalceve prý pustí pozorovatele OBSE. Kyjev tvrdí, že mu po stažení z města „chybí“ 82 vojáků. Prezidenti Ukrajiny a Ruska se mezitím po telefonu dohodli na dodržování mírových dohod z Minsku.

Separatisté tvrdí, že v Debalceve padly tisíce ukrajinských vojáků. Podle Kyjeva jich bylo jen pár desítek. Do Debalceve se nyní snaží dostat i zpravodaj ČT Miroslav Karas. „Je to složité, na kontrolních stanovištích všechny vracejí, protože nemohou zajistit nikomu bezpečnost. V Debalceve stále probíhá vojenská operace,“ konstatoval Karas.

Debalcevské nádraží je srovnáno se zemí

Vzbouřenci zřídili v dobytém městě vojenské velitelství a mrtvé vyvážejí za hranice do ruského Rostova, píše agentura Unian. Debalcevské nádraží, strategicky významná železniční křižovatka mezi Doněckem a Luhanskem, je srovnáno se zemí. Povstalecké zdroje uvedly, že někdejší nádraží připomíná měsíční krajinu, prostor je pokryt krátery po raketách a dělostřeleckých granátech.

  • Ukrajinský prezident: „Situace se tak vyostřila, že po podepsání minských dohod ozbrojenci s podporou regulérní ruské armády zničili město Debalceve. To dnes vypadá jako měsíční krajina.“

V řadách ukrajinských vojáků je slyšet úleva a stopy alespoň malého vítězství. „Nedokážu popsat, jak jsem šťastný, že jsme se odtud konečně dostali a jsme teď tady. Děkuju bohu, že většina mých mužů přežila, i když nějaké ztráty máme,“ prohlásil velitel divize ukrajinské armády Viktor.

Kdo může za prohru? Politici i vojáci ukazují na velitele Muženka 

V ukrajinských médiích se objevila kritika kyjevského vojenského velení - právě jeho chyby měly debalcevský ústup vyvolat. „Prvním krokem vrchního velitele Petra Porošenka musí být odvolání (náčelníka generálního štábu Viktora) Muženka a jeho kamarádů,“ napsal na Facebooku ukrajinský poslanec Viktor Baloha. Také koordinátor ukrajinských dobrovolnických oddílů Vitalij Dejneha prohlásil, že to byl právě Muženko, kdo blokoval včasný ústup vládních jednotek z Debalceve.

„Ty hlasy jsou smíšené, je nepochybné, že ukrajinské velení záměrně snižuje počty mrtvých vojáků. Podle zahraničních novinářů na místě jsou oběti v desítkách, ne-li ve stovkách,“ upozornil zpravodaj ČT Josef Pazderka.

Dušan Rovenský, redaktor ATM

„Porošenko se snaží minimalizovat škody na morálce ukrajinské armády a civilního obyvatelstva. Celá bitva o Debalceve byla pro Ukrajinu jednou velkou katastrofou - vůbec to, že se jednotky dostaly do obklíčení, že nebyly včas staženy na lepší pozice. Jednotkám bylo nařízeno setrvat na svých pozicích a bránit Debalceve za každou cenu. To svědčí o velké míře nekompetentnosti ze strany ukrajinského velení.“

Separatistické jednotky podle mluvčího povstaleckého ministerstva obrany Eduarda Basurina obsadily v okolí Debalceve obce Hostra Mohyla, Savelivka a Bulavyne. Jižně od města prý armáda v noci ztratila dalších 40 mužů.

Povstalci rovněž oznámili, že jsou v Debalceve ochotni zajistit bezpečnost pozorovatelské mise OBSE. Opakované žádosti pozorovatelů o přístup do města v minulých dnech odmítali s
vysvětlením, že Debalceve není vzhledem k probíhajícím bojům bezpečné. „Po stabilizaci situace v Debalceve a okolí je Doněcká lidová republika připravena zajistit bezpečnost mise OBSE ve všech oblastech regionu,“ citovala vyjednavače separatistické „lidové republiky“ Denise Pušilina povstalecká agentura DAN.
  
Pokud jde o výměnu zajatců, je prý separatistické velení ochotno navázat přímý dialog s ukrajinskou stranou.

Boje probíhají také u Doněcku. „Na severozápadním předměstí Doněcku je slyšet dělostřelecké ostřelování,“ podotkl zpravodaj ČT. Šest dělostřeleckých granátů podle rebelů dopadlo do dvou obytných čtvrtí a pobořilo několik domů. Útok ale velení ukrajinské armády popřelo.

Armádní mluvčí Andrij Lysenko na tiskové konferenci v Kyjevě oznámil, že povstalci soustředili značnou palebnou sílu u Novoazovska, města vzdáleného asi 40 kilometrů od přístavu Mariupol. „Došlo k ostřelování obce Šyrokyne u Mariupolu. Vesnice byla zasažená třináctkrát. Povstalci použili i tanky,“ poznamenal mluvčí ukrajinské armády Anatolij Stelmach.

Kam vzbouřenci stahují těžké zbraně, se neví

Doněčtí i Luhanští rebelové v uplynulých dnech oznámili, že stahují těžkou techniku z míst, kde neprobíhají boje. „Těžko ale říct, kam se stahuje. Podle některých zdejších pozorovatelů může jít na obou stranách o pouhé přemisťování sil. Nikdo se zatím nestáhl 50 kilometrů od frontové linie. Obě strany čekají, až se začne stahovat ta druhá,“ podotkl Karas. Také evropští pozorovatelé OBSE uvedli, že neregistrují stahování těžké výzbroje, pouze její přemísťování.

  • Ukrajina chce v zemi mezinárodní mírové jednotky. V noci to na návrh prezidenta schválila ukrajinská bezpečnostní rada státu. Síly by měly být rozmístěny v Donbasu podél frontové linie a na hranici s Ruskem.
  • Stálý zástupce Ruska v OSN ale podezřívá Kyjev ze snahy o narušení minské dohody.