Chcete vidět auroru borealis?

Špicberky (Norsko) – Dokumentaristé Paal Lund a Francisco Mattos jsou natolik uchváceni polární září, že ji každý večer vyrážejí natáčet do čtyřicetistupňových mrazů. „Můžete se hodiny dívat na oblohu a upadnout do transu. Je to prostě nádherné,“ říká Lund. Dokument, který kromě vizuální podívané přinese i komentáře a nejnovější poznatky vědců o polární záři, by chtěli filmaři představit do dvou let.

Nadpozemská podívaná, jejíž nejlepší záběr dokumentaristé hledají, byla pro Finy ohnivá liška ženoucí se oblohou, pro Vikingy zase stopa mýtických valkýr. Tento úkaz má ale čistě vědecké vysvětlení. Je výsledkem střetu slunečních částic s magnetickým polem Země a nejčastěji se vyskytuje právě v polárních oblastech. „Je to fenomén, který může vidět jen pár lidí na světě. A pokud se nám ji podaří dobře nafilmovat a přidat odpovědi vědců, lidé mohou pochopit, o co vlastně jde,“ vysvětluje Mattos.

Předpovědět, kdy se světelná show na obloze rozhoří, nedokáží s dostatečným předstihem ani vědci s nejlepším vybavením. S přístupem k údajům ze satelitů ji lze s celkem slušnou pravděpodobností předpovědět asi hodinu předem. Každá cesta do pustiny je tak spíš sázkou do loterie a Francisco a Paal nikdy nevědí, zda se natáčení vydaří. Pokud se ale záře objeví, vždy je dokáže překvapit. Různé plyny v atmosféře totiž způsobují různé zabarvení - dofialova, dozelena nebo doruda.

Dokumentaristé na lovu polární záře (zdroj: ČT24)
Vydáno pod