Zatčení ruské matky za vlastizradu bylo podle soudu nezákonné

Moskva - Moskevský městský soud dnes označil za nezákonné zatčení Světlany Davydovové, která byla obviněna z vlastizrady. Matka sedmi dětí čekala v moskevské vazební věznici a později v domácím vězení na soud kvůli tomu, že informovala ukrajinské velvyslanectví o možném přesunu ruských vojáků na východ Ukrajiny. Advokáti Davydovové oznámili, že za neoprávněné věznění budou žádat kompenzaci.

Davydovová, bývalá komunistka a žena v domácnosti, byla zadržena koncem ledna v rodné Vjazmě na západě Ruska. Tajná služba zjistila, že loni v dubnu žena varovala ukrajinské diplomaty před možnou ruskou intervencí v Doněcku. Všimla si totiž, že vojenská kasárna v sousedství s jejím bydlištěm - kde sídlí brigáda speciálních sil vojenské rozvědky GRU - jsou prázdná. V městské dopravě pak vyslechla hovor jednoho z vojáků, který do mobilu mluvil o „služební cestě“ po malých skupinách a v civilu. Domyslela si, že jednotka byla nejspíš odeslána do Doněcka, a rozhodla se zatelefonovat na ukrajinské velvyslanectví v Moskvě.

Davydovová byla zatčena a obviněna z vlastizrady, počátkem února soud zrušil stíhání ve vazební věznici Lefortovo a poslal obviněnou do domácího vězení. Proti zatčení Davydovové v petici protestovalo na 50 000 lidí, záležitostí se začal zabývat Kreml. Justice se ocitla ve svízelné situaci, protože ruská intervence na Ukrajině oficiálně neexistuje, a informace o ní proto nemůže být vlastizrádná. V Rusku zesílily protesty i proto, že sedm dětí Davydovové zůstalo bez matky a sám otec se o ně starat nemůže.

Soudkyně moskevského městského soudu Julija Komlevová dnes zatčení Davydovové označila za nezákonné, důvod k jejímu zadržení prý neexistoval.

Odhlédnuto od toho, jak se ruští agenti k informacím dostali, považovala advokátka Davydovové obvinění své klientky za nepřípustné, protože příslušný paragraf charakterizuje vlastizradu jako prozrazení státního tajemství či poskytnutí takových konzultací cizímu státu, které by poškozovaly bezpečnost Ruska. Moskva však vytrvale popírá, že by vyslala své vojáky bojovat na Ukrajinu. Pokud by chtěla Davydovovou odsoudit, musela by to přiznat.