Dvojí metr v USA: Zajímá média i zavraždění muslimů?

Chapel Hill (Severní Karolína) - Desátého února krátce po páté hodině odpoledne přijala policie v Severní Karolíně telefonát kvůli střelbě v jinak poklidné čtvrti Chapel Hillu. Jejími oběťmi se stali 23letý muslimský mladík Deah Shady Barakat, jeho 21letá manželka Yusor Abu Salha a její 19letá sestra Razan. Útočníkem byl 46letý Craig Stephen Hicks - vášnivý obránce práva na držení zbraní, který prý takto řešil sousedské spory ohledně parkování. Zpravodajství si přitom zavraždění tří muslimů zpočátku téměř nevšímalo a islámský svět se zlobí, že kdyby to bylo obráceně, reagovala by Amerika jinak.

Všechny tři oběti byly usmrceny střelou do hlavy, Hicks se k činu ještě téhož večera přiznal. Jeho manželka Karen je ale přesvědčena, že incident nemá nic společného s náboženstvím či vírou obětí, ale že šlo o vyvrcholení dlouhotrvajících sousedských hádek. Tomu ale příbuzní zavražděných nevěří - podle nich Hicks nenáviděl islám. „Byla to poprava, byla to vražda z nenávisti. A spáchal ji soused našich dětí, které s ním opravdu nevycházely,“ říká otec zavražděných sester Mohammad Abu Salha a připomíná, že jim Hicks několikrát vyhrožoval. Čtvrtečního pohřbu obětí se zúčastnilo pět tisíc lidí.

Craig Stephen Hicks
Zdroj: ČT24

Islámský svět se zlobí: Pro americká média jsou prý muslimové zajímaví, jen když drží zbraň – nikoliv když stojí před ní. Prezident Barack Obama vraždy odsoudil až v pátek. „V Severní Karolíně byli zabiti tři muslimové. Prezident Obama, ministr zahraničí Kerry, viceprezident Biden - ani jeden z nich nevyjádřil úctu obětem. Což je velice příznačné. Tito lidé nebyli teroristé,“ rozčiloval se turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Obyvatelé v muslimských zemích hovoří o dvojím metru Západu a ptají se, zda by Američané také tak rychle uvěřili tvrzení o sousedských sporech, kdyby vraždu spáchali muslimové. O vraždě totiž zprvu informovala jen regionální média, teprve o den později se objevila i v celostátních. Jak poznamenal zpravodaj ČT Martin Řezníček, muslimové jsou v USA nejméně oblíbenou menšinou.

Uplatňuje Amerika dvojí metr při posuzování střelců? (zdroj: ČT24)

Shady byl Američan syrského původu. Studoval medicínu, jeho manželka biologii a jeho švagrová byla studentkou architektury. Shady a Yusor byli svoji teprve šest týdnů. Na Facebooku byla vytvořena skupina, kde lidé vyjadřují soustrast pozůstalým, stejně jako na Twitteru pod hashtagem #ChapelHillShooting.