Ohlasy médií: Je vítězem Minsku Merkelová, nebo Putin?

Brusel/Berlín – Jsou výsledky maratonského jednání v Minsku úspěchem evropských státníků, či spíše ruského prezidenta Putina? Otázka, kterou si klade řada deníků ve svých komentářích k nebývalé schůzce lídrů Francie, Německa, Ukrajiny a Ruska. Zatímco Le Monde vyzdvihuje úlohu západního dua Angela Merkelová-Francois Hollande, list Der Standard je naopak toho názoru, že skutečným vítězem „na body“ je ruský prezident Vladimir Putin.

Le Monde připomíná, že německá kancléřka a francouzský prezident zastávají odlišné názory na podporu hospodářského růstu a rozpočtovou disciplínu. Přesto se ale ukázalo, že oba státníci mohou spolupracovat a znovu upevnit uvolněný svazek francouzsko-německého motoru EU. „Angela Merkelová a Francois Hollande utlumili své odlišné postoje, aby se postavili Vladimiru Putinovi,“ napsal francouzský deník. 

Například italský deník Corriere della Sera ale upozornil na to, že cesta k míru stále ještě není samozřejmá. „V Minsku bylo dosaženo dohody, kterou by bylo špatné přeceňovat. Naděje na mír musí ještě překonat řadu pokrytectví a překážek, což povinně volá po opatrnosti,“ napsal deník. „Merkelová a Hollande jsou smělí představitelé EU, která zůstává rozštěpena, i když má válku před prahem,“ dodal list s tím, že oba státníci zabránili krachu, který mnozí považovali za „možný či dokonce pravděpodobný“. 

Angela Merkelová a Francois Hollande po summitu v Minsku
Zdroj: Steffen Kugler/ČTK/DPA

Jako diplomatickou výhru Kremlu hodnotí jednání v Minsku rakouský Der Standard. „Minsk II po ztroskotané první dohodě ze září je v podstatě vítězstvím Vladimira Putina na body. Pokud bude od neděle klid zbraní dodržován a obě strany skutečně stáhnou těžké zbraně, bude to znamenat de facto uznání oblastí pod kontrolou separatistů, které při nejnovější ofenzivě ovládli,“ napsal rakouský deník Der Standard. Situace se tak prý přibližuje ke stavu, jaký panuje v separatistických oblastech v Gruzii a v Moldavsku. 

Rakouský list ale zároveň dodává, že Putinovy vyhlídky nejsou zdaleka tak růžové. „Ruské hospodářství se nachází v recesi, která se podle předpovědí ještě prohloubí,“ dodal deník. Zároveň ale připomněl, že důvodem poklesu ruské ekonomiky, která trpí poklesem cen ropy a plynu, jsou jen zčásti západní sankce. „Napořád se Putin nebude moci vymlouvat na sankce,“ otiskl Der Standard. 

Ruský prezident Vladimir Putin na jednání v Minsku
Zdroj: ČTK/imago stock&people

To agentura AFP vyzdvihuje úlohu a aktivitu Merkelové v několika posledních týdnech. Z německé kancléřky se prý stala „evropská vůdkyně, bez které se na mezinárodním diplomatickém poli neobejde žádné zásadnější rozhodnutí“. Výrazně skeptičtější byl v průběhu tohoto týdne paradoxně německý týdeník Der Spiegel. „Je zapojení Angely Merkelové efektivní? Přes velkou angažovanost Merkelová nedosahuje pokroku v řešení konfliktů v Evropě a její vliv je omezený,“ poznamenal tento týden na své internetové stránce.

Podle týdeníku Die Zeit je sice čtvrteční dohoda v mnoha ohledech neuspokojivá, čas ale hraje proti ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. „Z pohledu Ukrajiny je dohoda v mnohém neuspokojivá. Putin dostal na papír územní zisky separatistů, nemusel udělat zásadní ústupky. O Krymu se vůbec nejednalo. Neuspokojivě je řešena i otázka hranice mezi Ruskem a územím ovládaným separatisty,“ hodnotí ujednání z Minsku německý týdeník.

Horizont: Budoucí příměří vyhrotilo současný boj (zdroj: ČT24)
Vydáno pod