Známá televizní tvář NBC končí – za přikrášlení „svého“ dramatu v Iráku

New York – Mnozí v něm viděli novináře, který kráčí v tradici Waltera Cronkita, Dana Rathera nebo Toma Brokawa. Čelný představitel zpravodajství NBC Brian Williams – a spolu s ním i americká televizní žurnalistika – nyní čelí debatám o své důvěryhodnosti. To vše po odhalení nepravdy, kterou Williams několik let živil ve svých vzpomínkách na invazi v Iráku z roku 2003. A není sám, kdo opouští svět televizní zábavy v USA - po 16 letech se svou zpravodajskou satirou překvapivě končí i Jon Stewart.

Williams opakovaně tvrdil, že vrtulník, ve kterém cestoval jako válečný zpravodaj, zasáhl při přesunu nad pouští granát. Podle vojáků, se kterými byl na palubě, ale vše vypadalo trochu jinak.

11 let v hlavním vysílacím čase

Televize NBC proto dnes Williamse na půl roku zbavila funkce moderátora. Novinář, který je ve službách NBC od 90. let, moderoval 11 let hlavní večerní zpravodajskou relaci Nightly News. Dva roky také provázel publicistickým pořadem Rock Center na stejné stanici. Vždy patřil k důstojným novinářům, kterého respektovali politici z řad republikánů i demokratů. Proslul také jako zpravodaj z krizových oblastí. Právě příběh z prvních dnů invaze v Iráku zpětně zasadil jeho kariéře citelnou ránu.

Ve své reportáži z 26. března 2003 Williams zmínil, že o dva dny dříve cestoval spolu s konvojem čtyř transportních vrtulníků přes iráckou poušť. Jeden z transportérů letících před ním tehdy zasáhla střela z ručního granátometu (RPG). Americká média nyní zpětně dohledala, že od té doby detaily svého příběhu několikrát pozměnil - například v tom, kolik vrtulníků bylo vlastně zasaženo.

Brian Williams ve vysílání NBC
Zdroj: ČT24/YouTube

Krizový moment přišel přesně o 10 let později, kdy se Williams rozpovídal o irácké invazi v populární talk-show Davida Lettermana. Tentokrát však řekl, že byl přímo na palubě jednoho ze zasažených strojů. „Dva ze čtyř našich vrtulníků byly zasaženy střelami ze země, v jednom z nich jsem byl i já,“ prohlásil tehdy během vysílání.

Když stejnou verzi zopakoval i v polovině letošního ledna během pořadu Nightly News, zareagovali vojáci, kteří ve zmíněném konvoji byli. „Promiň, chlape. Nepamatuju si, že bys byl v mém vrtulníku. Co si pamatuju, že ses probudil hodinu poté, co jsme přistáli, a zeptal se, co se vlastně stalo,“ napsal na konci měsíce na Facebook Lance Reynolds.

Že se incident odehrál jinak, než vyplývá z Williamsových pozdějších reportáží, potvrdili i další svědkové. „Jsem si jistý, že nebyl v našem stroji,“ zmínil pro CNN Don Hellus, který pilotoval zasažený vrtulník. Naopak pilot Allan Kelly stejné televizi řekl, že právě v jeho vrtulníku se Williams v inkriminovaný moment nacházel.

Allan Kelly, pilot vrtulníku, na jehož palubě byl 26. března 2003 i štáb NBC:

„Ani jsme nemohli být v dosahu viditelnosti těch zasažených vrtulníků. Byli jsme zhruba půl hodiny za nimi, ale kvůli písečné bouři jsme museli zpomalit. Myslím, že oni také. Řekl bych, že jsme od sebe mohli být tak 15 až 30 minut.“

Navíc někteří začali zpochybňovat i další Williamsovy reportáže - např. ty o hurikánu Katrina. „V Canal Street žádná těla neplavala. Pokud je viděl, tak je viděl jen on. Pokud je skutečně viděl, musel něco kouřit,“ prohlásil lékař a odborník na infekční nemoci Brobson Lutz.

Přesně před týdnem se Williams v přímém přenosu Nightly News divákům omluvil a přiznal, že „v popisu 12 let starých událostí v Iráku udělal chyby“. Sám poté oznámil, že se dočasně zbavuje moderování. Televize NBC zahájila interní šetření, které dosud pokračuje. Kauzu považuje za poškození své důvěryhodnosti a Williamse zbavila na půl roku nejen místa, ale i platu.

„Svými kroky Brian ohrozil důvěru milionů Američanů, kterou vkládají v NBC News,“ uvedl šéf NBC Universal Steve Burke. Williams si podle něj zaslouží druhou šanci. Prozatím však jeho pozici zaujme Lester Holt, který dosud moderoval víkendová vydání NBC Nightly News.

Jon Stewart končí se zpravodajskou satirou

I další bavič, Jon Stewart, po 16 letech opouští kariéru v úspěšném satirickém pořadu The Daily Show. Na televizním kanálu Comedy Central v něm s nadhledem komentoval zpravodajství a vysloužil si za to pověst nejdůvěryhodnějšího oznamovatele zpravodajských padělků.

Odchod ohlásil v úterním vydání svého pořadu s tím, že odejde ještě letos. Televizi prý opouští kvůli „syndromu mozkového selhání způsobeného střetem oblasti celebritální mozkové kůry s moderátorskou dření“. Vysmál se i posedlosti, s níž sdělovací prostředky popisují Williamsovo přehánění. „Konečně někdo pyká za to, že Ameriku uvedl v kauze irácké války v omyl. Už nikdy nebude Brian Williams lhát o tom, že ho málem zastřelili ve válce, v níž bychom pravděpodobně neskončili, kdyby se média se stejnou odhodlaností starala o tu pravou válku,“ nechal se Stewart slyšet.

Michelle Obamová a Jon Stewart
Zdroj: ČTK/AP/Frank Franklin II

Stewartovu odchodu se přitom americké televize i agentury věnují stejně pozorně jako případu Williamse. Například agentura AP uvedla, že Stewart sice satiru nevymyslel, ale zmodernizoval ji ve smyslu současné informační doby, jíž vládne televize a internet. Do Stewartova pořadu s ochotou chodili spisovatelé, politici, učenci a celebrity a Stewart plnil roli dvorního šaška, když je svými otázkami dokázal přimět vyjádřit názor.

Podle mnohých si dvaapadesátiletý Stewart vybral pro svůj odchod špatnou dobu, neboť se bez něj budou muset obejít příští prezidentské volby. A to se nestalo od roku 1996, kdy se spolu utkali Bill Clinton a Bob Dole. Stewart svůj program začal vysílat v roce 1999 a teď prý zatím další profesní plány nemá.

Z obrazovek zmizí Brian Williams a Jon Stewart (zdroj: ČT24)