Řecká vláda premiéra Tsiprase dostala důvěru parlamentu

Atény - Řecká koaliční vláda levicové strany SYRIZA premiéra Alexise Tsiprase a nacionalistických Nezávislých Řeků získala většinou 162 hlasů důvěru parlamentu. Proti se při hlasování vyslovilo v 300členném zákonodárném sboru 137 poslanců, jeden nebyl přítomný. Tsipras před hlasováním znovu zopakoval, že se nehodlá vrátit k politice úsporných opatření. Odmítl také prodloužení záchranného programu. Odpoledne budou o situaci řecké ekonomiky jednat ministři financí eurozóny.

Bývalý premiér Antonis Samaras před hlasováním Tsiprase varoval, že nedovolí, aby Řecko pod jeho vedením nabralo „kurz na útes“. Samarasova konzervativní strana Nová demokracie skončila v lednových volbách na druhém místě a odešla do opozice.

Tsiprasova krajně levicová strana SYRIZA zvítězila na konci ledna v předčasných volbách, nezískala ale v parlamentu absolutní většinu, a musela tak vstoupit do koalice s Nezávislými Řeky, kteří k jejím 149 přidali svých 13 křesel.

Řecko má novou vládu
Zdroj: ČTK/AP/Lefteris Pitarakis

V Bruselu se dnes mimořádně sejdou ministři financí zemí platících eurem, aby jednali o snaze Řecka zmírnit dluhovou zátěž země. Už dříve ale ze zemí eurozóny v čele s Německem zaznělo, že by Řecko mělo záchranný program požadující tvrdá úsporná opatření prodloužit a plnit to, k čemu se v minulosti zavázalo.

Podle Tsiprase mezinárodní záchranný program pro Řecko, na jehož základě Evropská komise, Evropská centrální banka a Mezinárodní měnový fond zemi poskytly půjčky, ztroskotal. Za ukončenou označil také spolupráci se zástupci zmiňovaných institucí. S věřiteli chce do konce února uzavřít přechodnou dohodu, která by Řecku umožnila překonat období potřebné k dojednání nových podmínek řešení státního dluhu. Jen růstem může podle něj Řecko „rozbít nekonečný začarovaný kruh půjček“.

Levicová SYRIZA si před volbami slibovala ukončit úsporná opatření Řecka například tím, že:

  • Poskytne zdarma elektřinu těm, kteří byli od dodávek odříznuti
  • Dětem bude zdarma poskytovat stravenky
  • Lékařskou péči budou mít zajištěnu i nepojištění
  • Bezdomovci dostanou přístřeší - pro zřízení ubytování by se měly využít státem vlastněné budovy
  • Zvýší minimální mzdu na 750 euro měsíčně ze současných 500 eur
  • Zruší daň z příjmů do 12 tisíc euro ročně