Sýrie se ke koalici proti Islámskému státu nepřipojí

Damašek – Syrská vláda je podle prezidenta Bašára Asada pravidelně informována o útocích na pozice Islámského státu (IS) protiteroristickou koalicí. O plánovaných akcích přitom nemá oficiální zprávy od Američanů, kteří koalici vedou, ale zprostředkovaně od jiných zemí, jako je například Irák. Do koalice se Damašek nepřipojí, nálety dnes naopak obnovily Spojené arabské emiráty, které v ní krátce přerušily členství po prosincovém únosu jordánského pilota.

SAE a Jordánsko patří k členům koalice, která se snaží postup Islámského státu v Sýrii zastavit. Letecké akce, které začaly loni v září, koordinují USA. Sýrie se operace neúčastní a vede vlastní boj proti opozici. Asad v rozhovoru s BBC vyloučil možnost, že se Sýrie k tažení proti IS připojí. „Nemůžeme a nechceme to z jednoduchého důvodu: nemůžeme být spojenci zemí, které podporují terorismus,“ řekl s narážkou na to, že USA uvažují o výcviku umírněné části syrské opozice a že někteří její bojovníci už byli vycvičeni v Jordánsku. Americký plán poskytnout výcvik části oponentů, kteří pak budou proti IS bojovat na zemi, prezident označil za „vzdušný zámek“. Podle něj mezi opozicí žádná umírněná část není, všichni jsou extremisté - počínaje IS a konče frontou An-Nusra. Damašek je od začátku všechny označuje jako teroristy.

V rozhovoru došlo také na zprávy o tom, že syrská armáda shazuje na civilisty tak zvané barelové bomby, které jsou špatně zaměřitelné a zabíjejí mnoho lidí. „Znám naši armádu, má střely a bomby, nikdy jsem neslyšel nic o barelech. Nemáme žádné neřiditelné zbraně. Když střílíte, míříte, a to na teroristy s cílem chránit civilisty. Válka se ale bez obětí neobejde,“ prohlásil Asad.

Nálety na Damašek
Zdroj: ČT24/ČTK/SCANPIX SWEDEN

SAE obnovily nálety proti radikálům v Sýrii

Spojené arabské emiráty dnes poslaly svá letadla do útoků na pozice islámských radikálů v Sýrii. Emiráty se tak vracejí do koalice, v níž krátce přerušily členství po prosincovém únosu jordánského pilota. Tisková agentura emirátů WAM oznámila, že se všechny stíhací stroje F-16 vrátily po ranních útocích na základnu v Jordánsku. Jordánsko minulý týden zvýšilo počet leteckých úderů na pozice IS v Sýrii poté, co radikálové pilota Maáze Kasásbu upálili.

Americký koordinátor mezinárodní koalice proti IS John Allen v neděli v jordánském Ammánu prohlásil, že irácké síly v nejbližších týdnech podniknou pozemní ofenzivu proti IS. Koalice vedená Američany má operaci poskytnout vojenskou podporu. Státy mezinárodní koalice si jsou vědomy, že samotné koaliční nálety Islámský stát neporazí. Proti této organizaci je podle nich nezbytné nasadit i pozemní síly, které však nyní tvoří jen zbytky irácké armády a kurdští a šíitští milicionáři.

Americký list The Washington Post napsal, že iráckou armádu čeká rozhodující zkouška, a to zasáhnout proti IS ve městech. Chce osvobodit nejen druhé největší irácké město Mosul, ale i Fallúdžu a Tikrít. Američtí poradci prý nyní Iráčany připravují právě na boj v městském prostředí. Aby byl Islámský stát poražen, je třeba, aby iráčtí vojáci vstoupili do míst, která má IS opravdu pevně pod kontrolu, a to jsou města. Dosavadní boje proti IS se odehrávaly mimo hustě obydlená místa. Výjimkou jsou boje v Ramádí na západě a Bajdží na severu. Armáda sice kontroluje okolí Tikrítu, ale není schopna proniknout do města.