V Izraeli začne soudní bitva o „Princeznu pouště“

Jeruzalém – V Izraeli se chystá soud kvůli největší ekologické katastrofě v dějinách země. Během havárie přesně před čtvrtrokem unikly z prasklého potrubí miliony litrů ropy a bezmála zahubily unikátní přírodní rezervaci Evrona. Té se říká Princezna pouště.

V rezervaci Evrona hluboko v Negevské poušti naprší jen 30 milimetrů srážek ročně. Přežijí tu jen ty nejodolnější druhy. Vedle vedra a sucha teď čelí další smrtící zkoušce – černému jedu, který sem vytekl z nedalekého ropovodu.

V noci ze 3. prosince totiž praskla jedna z jeho rour. Během pouhých 75 minut, než se podařilo prasklinu zavařit, vyteklo z ropovodu nejméně pět milionů litrů surové ropy. Ta okamžitě začala stékat z kopce přímo do unikátní pouštní rezervace. „Dostal jsem se sem brzy ráno. A zhroutil jsem se. Začal jsem si říkat, jak dokážeme uzdravit přírodu. Jak teď zachráníme tenhle ekosystém,“ konstatoval hlavní ekolog rezervace Roi Talbi.

Únik ropy v Izraeli: Začne soudní proces (zdroj: ČT24)

Ropa se vsákla desítky centimetrů hluboko. Ropná jezírka se sice podařilo odčerpat, černé pásy otrávených písků tu ale zůstanou dlouhá desetiletí. „Tisíce živočichů ropná vlna spláchla. Pohřbilo je to v těch jezírkách, které pak vypumpovali a poslali zpátky do zásobníků,“ podotkl Talbi.

Po pouštní bitvě za záchranu vzácné rezervace se chystá i bitva soudní. Ekologické organizace žalují společnost vlastnící ropovod. Viní ale i úřady – z nedostatečného dohledu. „Pevně doufáme, že nakonec bude někdo potrestán za nedbalost. V tomto smyslu už byly podány žaloby, které nakonec vyústí v soudní proces,“ prohlásila Leehee Golendbergová z Izraelské unie za ochranu přírody.

Evrona zatím dál zůstává uzavřená veřejnosti. Vedle v přepočtu 100 milionů korun, které na odstranění škod už vláda vydala, nyní zbude hlavní práce na samotné přírodě.