Státy EU by si mohly začít vyměňovat údaje o cestujících

Praha - V Bruselu se znovu hovoří o přijetí směrnice na výměnu dat o cestujících. Letecké společnosti by podle ní mohly o svých pasažérech nashromáždit zhruba čtyřicet údajů, které by si mezi sebou pak členské země předávaly. Podle české eurokomisařky Věry Jourové Unie takovou směrnici potřebuje, schválena by mohla být letos v květnu. „Osobně očekávám, že ta směrnice bude přijata,“ řekla v Otázkách Václava Moravce.

Směrnice o vzájemné výměně informací byla navržena už v roce 2011, její cesta však skončila o dva roky později v Evropském parlamentu. „Po útocích v Paříži a po té zostřené situaci… je velmi racionální a očekávané, že se znova otevřela debata o té směrnici,“ řekla Jourová. „Osobně očekávám, že ta směrnice bude přijata,“ dodala.

Letecké společnosti by o svých pasažérech mohly shromažďovat celkem 42 osobních údajů, které by předávaly tajným službám. Jourová však odmítá, že by šlo o zbytečně nadměrné množství dat. „Mezi těmi údaji jsou například stravovací návyky cestujících, zvláštním údajem je jméno, zvláštním údajem je příjmení,“ řekla.

V Bruselu už prý proběhlo jednání s experty ze zemí, které mají s bojem proti terorismu značné zkušenosti. „Moje role v této věci je ta, že já musím apelovat, aby byla dodržována pravidla pro ochranu dat. Tedy v momentu, kdy se s těmi daty nakládá, kdy se sbírají a kdy se přesunují z místa na místo, aby nebyla zneužita,“ upřesnila česká eurokomisařka.

  • Vera Jourová, eurokomisařka pro spravedlnost, spotřebitele a rovné příležitosti: „Ochrana dat, tak jak já se o ni starám, je zejména o garancích při přesunech těch dat, které mají zajistit, že data nebudou zneužita. Já se nezabývám tím, jaký typ dat to přímo je.“

Podle Jourové je na sdílení informací kladen v Evropě dlouhodobý tlak, zatím však pouze na jednotlivé členské země, které tak činí ve svém vlastním zájmu. Pouze Velká Británie a Francie se se svými systémy blíží k dokonalosti. „Je, myslím, zcela zřejmé, že potřebujeme, aby tady evropská směrnice existovala,“ dodala.

Jourová v OVM: Potřebujeme směrnici na výměnu dat o pasažérech (zdroj: ČT24)