10 tisíc mrtvých za 2 měsíce - smutná bilance syrského konfliktu

Damašek - V bojích v Sýrii zahynulo v prosinci a v lednu 10 tisíc lidí. Situaci sledují ochránci lidských práv z exilu. Boje si podle nich od svého začátku v roce 2011 vyžádaly už 210 tisíc mrtvých. Mezi oběťmi je prý víc než 65 tisíc civilistů, přes 10 tisíc z nich byly děti.

Bilance exulantů zahrnuje také přes 38 tisíc mrtvých syrských oponentů Damašku a 25 tisíc zahraničních bojovníků. Na straně vládních jednotek je 45 tisíc mrtvých syrských vojáků, 33 tisíc milicionářů a bezmála tisíc členů libanonského Hizballáhu. Přes 3000 těl se nepodařilo identifikovat.
  
Ramí Abdar Rahmán z vedení ochránců lidských práv řekl, že skutečný počet obětí je bezpochyby vyšší, protože mnoho lidí zůstává dlouhodobě pohřešováno. „Každodenně se dovídáme o lidech, kteří umírají ve vězení po mučení,“ řekl.  

Povstání proti režimu prezidenta Bašára Asada začalo v roce 2011. Krveprolití vyhnalo z domovů více než tři miliony lidí, tedy polovinu obyvatelstva. Většina z nich žije v uprchlických táborech v sousedních zemích. Uprchlíci jsou vystaveni chudobě, zdravotním problémům a rostoucímu napětí mezi nimi a místními komunitami. Žijí v provizorních přístřeších za mimořádně těžkých podmínek. Podle úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) je masivní exodus Syřanů „nejdramatičtější humanitární krizí, s jakou se svět už velmi dlouho nesetkal“.

Syrští uprchlíci v Libanonu
Zdroj: ČT24/ČTK/ABACA/AA

Zemřela Američanka zadržovaná islamisty při náletu?
  
Stále nejasný je osud Američanky Kayly Jean Muellerové, která padla do zajetí radikálů z Islámského státu (IS). Organizace v pátek sice oznámila, že šestadvacetiletá žena byla zabita při jordánském náletu v Sýrii, ale tato informace se stále nepotvrdila. Její rodiče požádali IS, aby se obrátil přímo na ně, a aby s jejich dcerou zacházel jako s hostem. Bílý dům smrt ženy nepotvrdil. Jordánské letectvo podniklo nálety na cíle IS v Sýrii ve čtvrtek, zprávu o zabití Američanky ovšem Ammán považuje za propagandu IS.
  
„Zaslali jsme vám soukromý vzkaz a žádáme vás, abyste se obraceli přímo na nás. Sdělili jste nám, že s Kaylou zacházíte jako s hostem, takže odpovídáte za její bezpečnost a zdraví,“ stojí ve vzkazu rodičů Muellerové pro IS. Jejich dcera odešla v roce 2012 na syrsko-tureckou hranici pracovat s uprchlíky. Unesena byla ze syrského Aleppa v roce 2013.

Pokud se potvrdí, že byla zabita, je čtvrtým občanem USA, který nepřežil zajetí IS. Radikálové před ní zabili novináře Jamese Foleyho a Stevena Sotloffa a také humanitárního pracovníka Petera Kassiga.

Ammán útočí na islamisty

Jordánsko už třetím dnem pokračovalo v náletech na pozice IS a státní televize o tom informovala jako o dalších útocích na „teroristický gang“ IS. Ministr vnitra Husajn Madžalí řekl, že Jordánsko je odhodláno „smést IS, ať je kdekoli“. Jordánsko znásobilo nálety na
IS po zveřejnění videa s upálením jeho pilota, který padl v Sýrii do zajetí radikálů.
  
Spojené arabské emiráty vysílají do Jordánska letku vlastních vojenských letadel na podporu jordánské operace proti IS. SAE se po zajetí jordánského pilota přestaly účastnit náletů s tím, že je třeba zajistit záchranný tým pro sestřelené piloty a také podporovat irácké sunnity pro nasazení do pozemních bojů proti IS. „Budou mít základnu v Jordánsku, je to velká pomoc a umožní nám zintenzivnit útoky z Jordánska,“ sdělil jordánský vojenský zdroj agentuře
Reuters k rozhodnutí SAE.

Rusko vyzvalo v návrhu rezoluce Rady bezpečnosti OSN k sankcím proti jednotlivcům i společnostem, které obchodují s ropou od Islámského státu. Text se zmiňuje i o další teroristické skupině napojené na al-Káidu. Připravovaná rezoluce by měla potvrdit nelegálnost placení výkupného skupinám, na které Spojené národy uvalily sankce. O návrhu by se mohlo hlasovat už v úterý.