KLDR cvičně odpálila novou střelu určenou k ničení plavidel

Soul - Severní Korea cvičně odpálila novou řízenou střelu určenou k ničení nepřátelských plavidel. Ukazují to snímky, které dnes zveřejnila státní média. Test se uskutečnil v době, kdy se Spojené státy a Jižní Korea připravují na pravidelné společné jarní manévry. KLDR se před každoročním vojenským cvičením běžně snaží zvýšit napětí. Letos ale Pchjongjang nabídl, že zastaví jaderné testy, pokud Washington manévry odvolá.

Snímky testu nové střely zveřejnil severokorejský deník Rodong sinmun, který je listem vládnoucí Korejské strany práce. Střela byla podle nich odpálena z malého plavidla námořnictva. Testu přihlížel vůdce izolovaného severokorejského režimu Kim Čong-un. Státní média střelu popsala jako „nový typ technologicky vyspělé protilodní rakety“, kterou vyvinuli severokorejští vědci. Střela prý přinese velkou změnu v severokorejské obraně teritoriálních vod.

Podle experta Jeffreyho Lewise z institutu pro mezinárodní studia v Monterey v Kalifornii střela vypadala podobně jako ruská protilodní raketa Ch-35 (rusky X-35), která je schopna pohybovat se vysokou rychlostí ve výšce několik metrů nad hladinou moře.

Nejrozsáhlejší jihokorejsko-americké manévry se konají na přelomu února a března a opakovaně zvyšují napětí na Korejském poloostrově. Komunistická Severní Korea v posledních týdnech zvýšila počet manévrů svých vzdušných sil a námořnictva.

Už v lednu Pchjongjang nabídl, že zastaví jaderné testy, pokud Washington nebude pokračovat v pořádání pravidelných manévrů společně s Jižní Koreou. Spojené státy nabídku odmítly s tím, že cvičení mají obranný charakter.

Vydáno pod