Z obklíčeného Debalceve odjely autobusy plné civilistů

Kyjev - Východoukrajinské město Debalceve obklíčené separatisty dnes opustilo několik desítek autobusů s evakuovanými civilisty. Podle informace doněckých povstalců evakuaci umožnila dohoda o příměří, které měla platit od rána do dnešních 17:00 SEČ. V okolí města ale navzdory klidu zbraní neutichala palba. Podle Kyjeva bylo přesto dosaženo dohody o prodloužení lokálního příměří do soboty.

Humanitární koridor pro odchod civilistů byl vytvořen i v sousedním Vuhlehirsku, ve vsi Ridkodub a další v obci Černuchyne 15 kilometrů východně od Debalceve. Armáda z obležených oblastí vyvezla raněné a vojákům dopravila zásoby munice.

Z tábora povstalců přicházejí o evakuaci rozporuplné zprávy. Vedení samozvané Doněcké lidové republiky oznámilo, že z města bylo do vzbouřeneckých zón vyvezeno 20 autobusů plných debalcevských uprchlíků. Mluvčí separatistů Eduard Basurin ale vzápětí obvinil Kyjev, že celou akci zmařil.

„Na evakuační shromaždiště přišlo 40 lidí. Lidé nepřišli, neboť jim ukrajinská strana nedala o možnosti evakuace do Doněcké lidové republiky nezbytné informace. Lidé nic nevědí,“ citoval TASS Basurina. Dodal, že kolona evakuačních autobusů čelila při příjezdu do města provokacím. Tisková agentura doněckých separatistů uvedla, že dvacítka takřka prázdných autobusů odjela z Debalceve do Doněcku a že ukrajinské dělostřelectvo i odstřelovači pálili na shromaždiště. Nabídku odjet do Doněcku prý využilo asi 60 lidí.

Obyvatelé Debalceve měli možnost odejít buď do 40 kilometrů vzdálené Horlivky, kterou ovládají separatisté, nebo do 50 kilometrů vzdáleného Artemivska, který je pod kontrolou vládních vojsk. Dnešní převoz civilistů se přitom neobešel bez incidentů. Podle ruských médií se strhla přestřelka na předměstí Debalceve, do níž se dostaly i dva ruské televizní štáby. Jeden člověk byl zraněn střepinou granátu. Z jiných míst v okolí města se údajně ozývala minometná palba.

Boje navíc pokračují i jinde v Donbasu. Ostřelován z těžkých zbraní byl v noci na dnešek Doněck, nad obcí Oleksandropillja 50 kilometrů severně od Debalceve armáda údajně sestřelila bezpilotní letoun vzbouřenců. U vsi Brjanka, která leží u města Alčevska v Luhanské oblasti, prý vojáci vyhodili do povětří sedm muničních skladů povstalců. 

Lidé z Debalceve využili krátkodobý humanitární koridor (zdroj: ČT24)