Putin? V očích mladých Rusů symbol navrácené důstojnosti

Moskva – Ani ekonomická recese Ruska nezahýbala s popularitou, které se ve své zemi dlouhodobě těší prezident Vladimir Putin. Velkou podporu má zejména ze strany ruské mládeže. Už přes rok za ním stojí například mládežnická organizace Síť. Její členové v Putinovi vidí muže, který Rusku vrátil důstojnost. Image Putina podle některých úspěšně budují i ruská média.

Hnutí Síť vzniklo v listopadu 2013. Od té doby se rychle rozrůstá, mezi své řady láká především mladé talentované Rusy, kteří jsou oddaní své zemi a zejména Putinovi. „Putin je prezident, za kterého se nemusíme stydět. Vrátil Rusku a Rusům jejich důstojnost,“ říká Anastasia Mělniková, mluvčí hnutí Síť. Hnutí se zaměřuje i na propagandu a film, s ním jim pomáhá například srbský režisér Emir Kusturica, který vystudoval na pražské FAMU.

Putinova hvězda stoupá vzhůru i díky médiím

Podle historika Andreje Zubova si Rusové cení pocitu významnosti, který jim Putin vrátil. „Pamatuji si, jak se Bill Clinton smál našemu prezidentovi (Jelcinovi). Dnes by si to žádný americký prezident nedovolil,“ myslí si Jevgenij Kilik, filmový režisér. Podle některých se na popularitě Putina nemalou měrou podílí i média. „Koho vidí lidé v televizi každý den? Vladimira Putina. Samozřejmě že ho budou podporovat,“ říká Arkadij Ostrovskij, novinář.

Oblíbenost šéfa Kremlu dlouhodobě potvrzují i ruské ankety, ve kterých Putin už od roku 1999 sbírá ocenění „člověka roku“. Nejinak tomu bylo i loni, kdy zvítězil s rekordím počtem hlasů, celkem 57 procenty. Putinova popularita mezi Rusy výrazně narostla zejména po loňské anexi Krymu. Poslanec Dumy Igor Zotov dokonce připravil zákon, jenž by v ruském kalendáři zavedl nový svátek, který by vzdal hold Putinovi a ozbrojencům, tzv. zeleným mužíkům, kteří se na jarní anexi Krymu podíleli. Na jejich počest by se slavil Den uctivého člověka.

Putin má ruskou mládež na své straně (zdroj: ČT24)