Pouliční bitva: Policie prý použila proti horníkům v Polsku zbraně

Varšava - Několik lidí je zraněných po potyčkách horníků s policií v Polsku. Demonstranti požadují odstoupení šéfa uhelné společnosti. Vadí jim plánovaná úsporná opatření kvůli klesající ceně uhlí. Na těžkooděnce házeli petardy a dýmovnice, policie pak proti nim údajně použila zbraně.

V pouliční bitvu mezi policisty a stávkujícími horníky přerostla včera večer demonstrace ve slezském městě Jastrzembie-Zdrój u sídla uhelné společnosti JSW. Právě tam se mělo konat další kolo rozhovorů mezi firmou a odboráři.

„Zloději, zloději!“ skandoval dav. Potyček se podle polské televize zúčastnily stovky lidí. Ke stávkujícím horníkům se podle médií přidali i pravicoví extremisté a fotbaloví fanoušci. Výtržníci zasypávali pořádkové síly dělobuchy, dýmovnicemi a sněhovými koulemi
prošpikovanými šrouby.

Policisté při rozehnání útočníků použili zbraně. Policejní mluvčí pak připustila, že potyčky si vyžádaly zraněné.

Potyčky polských horníků s policií
Zdroj: ČT24/ČTK/PAP/Andrzej Grygiel

Odboráři se cestou na jednání od výtržností distancovali. „Nevíme, kdo to zorganizoval, ale odborové organizace to nebyly,“ prohlásil mluvčí odborářů Piotr Szereda a dodal, že demonstrovat se má „zodpovědně“. Šéf místního odborového hnutí Solidarita tvrdil, že neví, kdo potyčky rozpoutal, protože ve tmě prý nikoho neviděl. 

Horníci v dolech státní společnosti JSW, která má zhruba 26 tisíc zaměstnanců a je
největším producentem koksovatelného uhlí v Evropské unii, stávkují od minulé středy. Jedním z požadavků odborářů je odstoupení šéfa JSW Jaroslawa Zagórowského, což je prý podmínka, aby se stav firmy mohl zlepšit. Vedení firmy naopak prosazuje ozdravný plán cestou úspor a škrtů. 

  • JSW oznámila za prvních devět měsíců loňského roku ztrátu 305 milionů zlotých (přes dvě miliardy korun). Hlavní příčinou byly klesající ceny uhlí, firma proto zrušila dohodu s odbory týkající se nákladů na pracovní místa.
Události: Polská policie zasáhla proti horníkům (zdroj: ČT24)
Vydáno pod