Teroristu se stovkami obětí zlikvidovala CIA s Mossadem

Washington/Tel Aviv - Americký list Washington Post přišel s překvapivým odhalením. Za zabitím jednoho z nejhledanějších teroristů světa, vojenského šéfa libanonské ší'itské militantní organizace Hizballáh Imáda Mugníji, stál v roce 2008 Mossad spolu s CIA. Obě agentury nebývale úzce spolupracovaly, aby jej zlikvidovaly.

Mugníja byl zabit v Damašku, takřka na den přesně před sedmi lety. V té době byl nejhledanějším teroristou světa, na jehož hlavu byla vypsána odměna 5 milionů dolarů. Až do 11. září 2001 měl právě on na svědomí vůbec nejvíce amerických životů. Nejkrvavější byly dva výbuchy v Bejrútu, které v roce 1983 zabily 304 Američanů. Smrt Mugníji, autora desítek protiizraelských útoků, se stala prioritou Mossadu i CIA.

Terorista sešel svou vlastní oblíbenou zbraní, výbušninou nastraženou v autě. Příkaz odpálit nálož padl v sídle Mossadu poblíž Tel Avivu, pouhých 200 kilometrů od místa útoku. 

Pro americkou tajnou službu to byla jedna z nejriskantnějších operací srovnatelná v posledních letech možná jen se zabitím Usámy bin-Ládina. Americká vláda musela operaci obhájit před úzkým okruhem senátorů - podílela se totiž na zabití člověka mimo válečnou zónu. Akce tehdy přinesla jasný důkaz, že CIA neváhá zaútočit mimo své vyhrazené pole v Pákistánu, Somálsku a Jemenu. Jeden ze slibů, který Kongres dostal, byl, že při akci nepřijde o život nikdo jiný než Mugníja. Bombu proto CIA opakovaně zkoušela na své základně v Severní Karolině.

Hizballáh za smrt Mugníji slíbil pomstu. „Tváří v tvář atentátům a agresi už nebudeme dodržovat žádná omezení. A nebudeme oddělovat jednotlivé fronty. Je to jasné?“ pronesl tehdy generální tajemník Hizballáhu Hassan Nasralláh. To už Hizballáh ostatně opakovaně prokázal. Výbuch, který před třemi roky zabil šest izraelských turistů v bulharském Burgasu, byl právě odplatou za smrt Mugníji.

Likvidace Mugníji - tajná spolupráce CIA a Mossadu (zdroj: ČT24)
Vydáno pod