Dvanáctý italský prezident dával v inauguračním projevu hlavně naději

Řím – Třiasedmdesátiletý ústavní soudce Sergio Mattarella dnes složil před členy dolní komory parlamentu slib a stal se oficiálně na sedm let dvanáctým italským prezidentem. První sicilský rodák v této funkci byl zvolen italským parlamentem v sobotu dva týdny poté, co jeho 89letý předchůdce Giorgio Napolitano z úřadu odstoupil kvůli vysokému věku.

„Přísahám věrnost republice a slibuji, že budu věrně dodržovat ústavu,“ řekl Mattarella. Jeho následný půlhodinový inaugurační projev, při němž se mu na moment pomíchaly papíry, odměnili poslanci 42krát potleskem. Zdůraznil v něm především odpovědnost za zachování národní jednoty. Média zdůrazňují, že klíčovým slovem projevu byla „naděje“. „Budu nestranným soudcem, ale budu potřebovat vaši pomoc,“ řekla mimo jiné nová hlava státu.

Sergio Mattarella:

„Plně přijímám odpovědnost tohoto úkolu, který mi byl svěřen. Úkolu reprezentovat národní jednotu, která nezlomně spojuje naše území od severu k jihu. A také úkolu odpovědně plnit očekávání a přání našich spoluobčanů.“

Role italského prezidenta je převážně reprezentativní, může ale sehrát významnou roli v době politických krizí, které jsou poslední půlstoletí v Itálii pravidelným jevem.

Sergia Mattarellu běžní Italové příliš neznají, politickou kariéru přitom zahájil už v roce 1980, kdy jeho bratra jako místního politika zastřelila sicilská mafie.

Poprvé byl Mattarella zvolen do parlamentu v roce 1983 za Křesťanskodemokratickou stranu. V letech 1987 až 1989 byl ministrem pro vztahy s parlamentem, poté do roku 1990 ministrem školství. V letech 1999 až 2000 byl vicepremiérem a ministrem obrany ve vládě Massima D'Alemy, křeslo ministra obrany si podržel i za další vlády pod vedením Giuliana Amata. V roce 2011 jej parlament zvolil a jmenoval soudcem Ústavního soudu. Mattarella je vdovcem a má tři dospělé děti.

Andreas Pieralli o novém italském prezidentovi (zdroj: ČT24)

Nového prezidenta, kterého podpořil premiér Matteo Renzi, vybíralo kolegium 1 009 volitelů složené z poslanců dolní komory, senátorů a zástupců 20 regionů. Mattarella získal 665 hlasů, prošel ale až ve čtvrtém kole.

Sergio Mattarella
Zdroj: ČTK/AP/Angelo Carconi