Bankéř v síti kuplířů? Případ Strausse-Kahna jde k soudu

Lille – Ve Francii začal jeden z nejostřeji sledovaných procesů roku. Mezi čtrnácti lidmi obviněnými z organizovaného kuplířství je totiž i někdejší předseda Mezinárodního měnového fondu a kandidát na francouzského prezidenta Dominique Strauss-Kahn.

Strauss-Kahnovy politické ambice před čtyřmi lety pohřbilo obvinění z pokusu o znásilnění pokojské v newyorském hotelu. V této kauze sice obě strany zhruba po ročním vyjednávání dosáhly dohody, Strauss-Kahnovy vyhlídky na funkci prezidenta Francie tím ale byly definitivně pryč. Musel také odejít z čela Mezinárodního měnového fondu.

Sexuální hrátky v hotelu Carlton

Nyní projednávaný případ se týká najímání prostitutek. Nitky případu se sbíhají v luxusním hotelu Carlton v centru Lille. Jeden z jeho šéfů dohazoval klientům a známým dívky. Mezi jinými i Strauss-Kahnovi, za kterým prostitutky jezdily až do Spojených států – v doprovodu dalšího obviněného, vysoce postaveného policisty. Dívky měl dodávat majitel několika nevěstinců v Belgii.

Prokuratura se během vyšetřování zabývala zejména tím, zda Strauss-Kahn věděl, že sexuální večírky byly sjednávány s pasáky a prostitutkami. Samotná prostituce není ve Francii trestná, kuplířství ale ano. „Francouzský zákon v takových případech předpokládá maximální trest ve výši deseti let odnětí svobody a pokutu ve výši jeden a půl milionu eur,“ tvrdí právník Christopher Mesnooh.

Strauss-Kahn sice zálibu v bouřlivých večírcích a v sexu s mnoha ženami přiznal, vždy ale tvrdil, že nevěděl, že ženy byly prostitutky a že byly placeny. Veškerá obvinění, mezi kterými je napomáhání a navádění k prostituci a její organizování, on i spoluobžalovaní popírají.

Bývalý politik má před soudem promluvit až v polovině příštího týdne. Proces by měl trvat nejméně tři týdny.

Strauss-Kahn před soudem: Věděl o kuplířství? (zdroj: ČT24)