Ruský soud nejznámější neziskovku rozpustit odmítl

Moskva - Ruský nejvyšší soud dnes odmítl vyhovět požadavku ministerstva spravedlnosti a rozpustit nejznámější ruskou organizaci na ochranu lidských práv Memorial. Skupina rozhodnutí soudu přivítala jako „vítězství zdravého rozumu“.

Ministerstvo obvinilo v říjnu Memorial z porušování zákonů včetně ústavy a požadovalo jeho rozpuštění. Organizace pak změnila svou zakládající listinu a strukturu tak, aby odpovídala zákonům. Ruští aktivisté tvrdí, že ruský režim se snaží ochromit činnost nevládních organizací.

Činnost hnutí zahájilo na sklonku sovětské éry, aby zdokumentovalo totalitní minulost Sovětského svazu. Kritizovalo ale například i zadržení opozičních aktivistů během násilných demonstrací proti někdejšímu premiérovi a od května 2012 opět prezidentovi Vladimiru Putinovi. Hnutí sdružuje na 80 uskupení.

Jeden z představitelů Memorialu Jan Račinskij dnešní rozhodnutí soudu přivítal jako „vítězství zdravého rozumu“. „Vyhráli jsme, ale jen díky velké kampani na naši podporu,“ řekl další z představitelů Memorialu Oleg Orlov.

Memorial získává většinu prostředků na svou činnost ze zahraničí, především ze Švédska, Norska, Nizozemska a od Evropské komise. Nový ruský zákon stanoví, že všechny organizace, které působí v Rusku a přijímají peněžní dary z ciziny, se musí veřejně označovat termínem „zahraniční agent“ a také musí častěji předkládat ke kontrole výkazy o hospodaření. Kreml právní předpis obhajuje tvrzením, že tak brání výzvědné činnosti různých skupin pro vlády jiných zemí.

Vydáno pod