Kyjev označil Rusko za agresora, rebelové prý vítězí u Doněcku

Kyjev - Z Donbasu jsou hlášeny další tvrdé střety – hlavně od města Debalčevo, které se nachází severovýchodně od Doněcku. Povstalci tam prý slaví úspěchy. Ukrajinský parlament mezitím schválil prohlášení, ve kterém označil Rusko kvůli podpoře separatistů za agresora. Samozvané republiky na východě země pak považuje za teroristické organizace. Kyjev v dokumentu žádá od mezinárodního společenství další vojenskou logistickou pomoc a přitvrzení sankcí vůči Moskvě. Podle ruské tiskové agentury dokonce vyzývá OSN k vyloučení Ruska z jejích řad.

Pro povstalce má Debalčevo strategický význam, protože jím prochází hlavní dopravní spojení mezi Doněckem a Luhanskem, tedy metropolemi oblastí ovládaných separatisty. Vůdce rebelů Alexandr Zacharčenko už včera prohlásil, že hlavním cílem vzbouřenců je nyní „spojení armád doněcké a luhanské lidové republiky“.

Jeden z velitelů doněckých povstaleckých jednotek Eduard Basurin oznámil, že rebelové vytlačili vládní jednotky ze dvou předměstí Doněcka - Marjinky a Pisky u doněckého letiště.    Představitelé ukrajinské armády sice hovoří o tvrdých bojích u Marjinky, podle nich tam ale vojáci zatím odrazili všechny opakované útoky rebelů.

  • „Ukrajinské armádní jednotky opouštějí oblasti hraničící z debalčevskou kapsou ze strachu z obklíčení,“ citovala Basurina agentura TASS. „Protiútoky milicí přinutily armádu ustoupit zpět na původní pozice,“ dodal.

Ukrajinská armáda prý zničila povstalcům vrtulníky

Mluvčí generálního štábu ukrajinských ozbrojených sil Vladyslav Selezňov listu Ukrajinska pravda řekl, že oddíly armády provedly speciální operaci, při níž zničily bojové vrtulníky a letouny povstalců. Deník v této souvislosti připomněl dřívější informaci ministerstva obrany, že vojáci v pondělí zničili čtyři tanky, devět obrněných vozidel, 16 raketometů, 18 vozidel, letoun L-369, dva An-2, jeden Jak-52, dva Jak-50 a čtyři vrtulníky Mi-24.  

Mrtvých přibývá, v Bruselu se bude jednat o zpřísnění sankcí

Jen za posledních 24 hodin padlo na východní Ukrajině devět ukrajinských vojáků a 29 jich utrpělo zranění, hlásí Kyjev. Vzbouřenci prý ztratili šedesát bojovníků a dalších zhruba 300 utrpělo zranění.

Vůdci proruských separatistů dali o víkendu najevo, že už nestojí o další jednání kontaktní skupiny o příměří a že přejdou do ofenzivy po celé délce frontové linie. Podle ukrajinské armády v sobotu ostřelovali z raketometů město Mariupol, kde přišly o život tři desítky civilistů. 

Ministři zahraničí států Evropské unie budou ve čtvrtek jednat o případném zpřísnění protiruských sankcí. Premiéři a prezidenti států EU v prohlášení připomněli trvající a vzrůstající ruskou podporu určenou východoukrajinským separatistům. Podtrhuje to podle nich ruskou odpovědnost za vývoj. Naléhavě tak vyzvali Rusko k odsouzení akcí separatistů a k uvedení dohod z Minsku v život. Moskva ale jakoukoli vinu popírá a tvrdí, že za násilím stojí Kyjev.

Ukrajinský parlament: Rusko je agresor a povstalci jsou teroristé

Ukrajinští poslanci jsou přesvědčeni, že schválený dokument s sebou nese důsledky vyplývající z mezinárodního práva. Podle ruské agentury TASS prohlášení mimo jiné vyzývá Organizaci spojených národů k vyloučení Ruska ze svých řad. Ukrajinský vojenský analytik Oleksij Melnyk dodal, že se Kyjev prohlášením Ruska za agresora obrátil na OSN a Parlamentní shromáždění Rady Evropy s tím, aby tyto orgány postupovaly stejným způsobem.

Melnyk je také toho názoru, že povstalci, nyní parlamentem označeni za teroristy, mohou být předmětem ukrajinského protiteroristického zákona. To prý znamená, že vláda má právo omezit jejich pohyb v rámci Ukrajiny, zmrazit jejich bankovní konta a především jim znemožnit účast na mírových rozhovorech. Parlament tak dal podle Melnyka najevo, že Ukrajina bude vyjednávat pouze s Ruskem, a nikoli s jeho loutkami v separatistických republikách.

Ukrajinští poslanci žádají od mezinárodního společenství další vojenskou logistickou pomoc a přitvrzení sankcí vůči Rusku. Prezidentovi Petru Porošenkovi doporučili, aby do ukončení ruské agrese vyhlásil na východě země válečný stav.

Podle posledních informací OSN si konflikt v oblasti Donbasu vyžádal už 5 187 mrtvých a 11 515 zraněných.