Nový šéf financí chce ukončit „řeckou humanitární krizi“

Atény - Řecký premiér a šéf radikálně levicové strany SYRIZA Alexis Tsipras oznámil složení nové vlády. Do funkce vicepremiéra jmenoval svého stranického kolegu Jannise Dragasakise. Ministrem financí se stal profesor ekonomie Janis Varufakis, který je velkým kritikem unijního přístupu ke krizi v eurozóně. Právě on bude vyjednávat s mezinárodními věřiteli. Podle mluvčího SYRIZY je ale nereálné, aby Atény splatily svůj obří dluh.

Vůdce vítězné levicové strany SYRIZA se na zformování kabinetu dohodl s pravicovou stranou Nezávislí Řekové (ANEL). S novým ministrem financí by měl v pátek jednat šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem, který přijede do Atén.

„Jako příští ministr financí vás mohu ujistit, že v rámci Euroskupiny nepodpořím řešení, které je dobré pro řeckého daňového poplatníka, ale špatné pro irského, slovenského, německého, francouzského či italského daňového poplatníka,“ prohlásil nový šéf řecké státní kasy v rozhovoru s irskou rozhlasovou stanicí Newstalk. 

SYRIZA se staví proti úsporným opatřením, souvisejícím s mezinárodní finanční pomocí. Požaduje změnu podmínek záchranného programu a odpis velké části řeckého dluhu. Ten dosahuje skoro 320 miliard eur (8,9 bilionu korun). Tyto požadavky by mohly dostat Řecko do sporů s ostatními členy eurozóny a ohrozit členství Řecka v měnové unii. 

Varufakis před volbami slíbil, že ukončí to, co v souvislosti s výší řeckého dluhu nazval „řeckou humanitární krizí“. Přislíbil také zničit řecké oligarchy, kteří „zuřivě vysávají energii a ekonomickou sílu ze všech ostatních“. Podobně hovoří i mluvčí SYRIZY pro ekonomické otázky. „Nesetkal jsem se s ekonomem…, který by vám řekl, že Řecko všechen ten dluh splatí. To není možné provést,“ řekl podle BBC Euclid Tsakalotos. 

  • Varufakis studoval v Británii a přednášel v Austrálii, Řecku a Spojených státech. Má řecké a australské občanství. Třiapadesátiletý ekonom proslul mimo jiné svým blogem. Nyní slíbil, že v jeho psaní nepřestane. „Mé příspěvky na blogu přirozeně nebudou tak časté a budou kratší. Ale doufám, že to vynahradím šťavnatějšími názory, připomínkami a postřehy,“ uvedl nový ministr.  

Kabinet ovládla SYRIZA

V novém řeckém kabinetu má mít prakticky všechna křesla SYRIZA. Vůdce Nezávislých Řeků Panos Kammenos získal resort obrany a jeho strana bude mít ještě několik státních tajemníků, včetně toho pro vztahy s pravoslavnou církví. Ministrem zahraničí byl jmenován univerzitní profesor Nikos Kotzias, ministrem vnitra Nikos Vutsis a ministrem zdravotnictví nevidomý poslanec Panajotis Kurumblis.

Přehled členů nové řecké vlády

předseda vlády: Alexis Tsipras (SYRIZA)

vicepremiér: Jannis Dragasakis (SYRIZA)

ministr financí: Janis Varufakis (SYRIZA)

ministr hospodářství, infrastruktury, dopravy a cestovního ruchu: Jorgos Statchakis (SYRIZA)

ministr kultury, školství a náboženství: Aristidis Baltas (SYRIZA)

ministr obrany: Panos Kammenos (Nezávislí Řekové - ANEL)

ministr práce a sociální solidarity: Panos Skurletis (SYRIZA)

ministr spravedlnosti a lidských práv: Nikos Paraskevopulos (SYRIZA) ministr vnitra: Nikos Vutsis (SYRIZA)

ministr zahraničí: Nikos Kotzias (SYRIZA)

ministr zdravotnictví a sociálního zabezpečení: Panajotis Kurumblis (SYRIZA)

ministr životního prostředí, energie a výrobních změn: Panajotis Lafazanis (SYRIZA)

státní ministr: Nikos Pappas (SYRIZA)