Mubarakovi synové jsou venku z vězení

Káhira - Synové bývalého egyptského prezidenta Husního Mubaraka Gamál a Alá byli dnes propuštěni z vězení. Původně se tak mělo stát již v pátek, vzhledem k očekávaným nepokojům v zemi během víkendu při výročí povstání z roku 2011 byl jejich odchod odložen. Nedělní protesty nakonec byly násilné a vyžádaly si životy více než dvou desítek lidí. Propuštění Mubarakových synů by mohlo napětí v zemi ještě zhoršit.

O propuštění rozhodl egyptský soud minulý týden, když zrušil jejich předchozí odsouzení. V tomto procesu, v němž s nimi seděl na lavici obžalovaných také jejich 86letý otec, dostali tři, respektive čtyři roky vězení za korupci a zpronevěru. Na nový proces budou bratři nyní čekat na svobodě, otec zůstává ve vojenské nemocnici.

Přes přísná bezpečnostní opatření, která byla v zemi před víkendem přijata, došlo v neděli v Egyptě k nejkrvavějším protestům od loňského června, kdy se stal egyptským prezidentem bývalý generál Abdal Fattáh Sísí. Bezpečnostní složky a policisté v civilu prý stříleli přímo do demonstrantů. Podle některých médií přišlo o život nejméně 23 lidí a několik desítek utrpělo zranění. Ministr vnitra Muhammad Ibráhím dnes oznámil, že policie při protestech zatkla 516 stoupenců islamistického Muslimského bratrstva, které je v zemi zakázáno.

Egypt se loučí s posledními odkazy Arabského jara (zdroj: ČT24)

Policie se snažila zabránit konání velkých shromáždění a zasahovala i proti menším demonstracím v Káhiře a dalších městech. V Alexandrii se střetla se zhruba třemi stovkami příznivců zakázaného Muslimského bratrstva, jeden demonstrant při tom zemřel. Podle policie byl muž ozbrojen a na policisty zaútočil jako první.

Při protestech zabili známou opoziční političku

Při protestech byla v Káhiře zastřelena i známá levicová politička a novinářka Šajma Sabágová, matka pětiletého chlapce. Přítel ji odnesl v náručí k lékaři, ten už ale nepomohl. Opozice tvrdí, že ji zavraždil maskovaný policista, autoritářský vojenský režim nařčení odmítá.

Šajmin pohřeb se změnil v demonstraci. Ozvali se i ti opoziční politici, které režim toleruje. „Tento čin nesmíme nechat bez jasné odpovědi. Ozvat se musejí všechny strany, které usilují o demokracii, sociální spravedlnost a právní stát,“ prohlásila Hala Šukralláhová, šéfka liberální strany Dustúr.

Šajma Sabágová na demonstraci v Káhiře
Zdroj: ČT24