Kvůli smrti argentinského prokurátora odjel, bojí se o život

Buenos Aires – S odůvodněním, že se bojí o vlastní život, odcestoval z Argentiny novinář Damian Pachter, který jako první upozornil na podivný případ údajné sebevraždy prokurátora Alberta Nismana, který vyšetřoval bombový útok z roku 1994 a obvinil prezidentku Cristinu Fernándezovou ze spiknutí. Pachter zamířil do Izraele.

"Spravedlnost" za Nismana, novinář ale kvůli strachu odletěl (zdroj: ČT24)

„Odjíždím, protože můj život je v nebezpečí. Odposlouchávají mi telefony,“ řekl webu Infobae Damian Pachter, který pracuje pro anglicky psaný internetový list Buenos Aires Herald. Zatím není úplně jasné, jaká je přesná příčina jeho obav. Jako první ale informoval o smrti prokurátora Alberta Nismana a naznačil, že by za jeho úmrtím mohli stát lidé z argentinské rozvědky. Ze svých zdrojů se měl údajně dozvědět, že mu někdo usiluje o život.

Jeho cílovou destinací je mezinárodní leště Tel Aviv, později možná řekne podrobnosti. Smrt prokurátora Alberta Nismana ale přivedla lidi do ulic, kde demonstrovali. Právník vyšetřoval bombový útok před centrem židovských organizací z roku 1994 v Buenos Aires. Automobil naložený trhavinami podle tamních soudů odpálila před centrem židovských organizací skupina teroristů z libanonského radikálního šíitského hnutí Hizballáh, kterou zaplatil Írán. Útok si vyžádal 85 mrtvých a více než 200 zraněných.

Den po své údajné sebevraždě měl Nisman vystoupit před poslanci a vysvětlit svá obvinění, podle kterých se argentinská prezidentka Cristina Fernándezová a další spikli, aby podle Nismana očistili sedm mužů podezřelých ze spáchání teroristického činu a mohli s Íránem zahájit jednání o dodávkách ropy. Vyšetřující prokurátorka Viviana Feinová médiím řekla, že Nismanova pitva nepotvrdila podíl cizích osob na jeho smrti. Dokonce ale i dosluhující prezidentka Fernándezová měla ve čtvrtek říct, že sama nevěří, že prokurátor spáchal sebevraždu.

Do Argentiny se každopádně novinář prý vrátí, až mu zdroje řeknou, že situace se změnila. Za současné vlády to ale podle jeho názoru nebude.