Milionové nigerijské město ochromil útok Boko Haram

Abuja – Nigerijská armáda dnes zaznamenala útok radikálů z islamistického hnutí Boko Haram na dvě města na severu Nigérie. Milionové město Maiduguri a blízké Monguno se Nigérie snaží udržet za pomoci pozemních sil i s nasazením letectva. Odpoledne měli vojáci útok na Maiduguri odrazit. Při útoku údajně zahynuly desítky islamistů i vojáků a několik civilistů. V Maiduguri platil od rána zákaz vycházení, podle svědků byla na místě slyšet střelba a dělostřelecká palba.

Nigerijský deník Premium Times uvedl, že radikálové zahájili ofenzivu proti strategickému městu Maiduguri už v sobotu večer. Městečka a vesnice v okolí Maiduguri dobývají už několik měsíců. Útok měly nyní vést stovky ozbrojenců. Podle agentury Reuters tak bylo Maiduguri ochromeno. Zablokované byly všechny příjezdové komunikace, nefungovaly obchody. Byl vyhlášen zákaz vycházení, v ulicích byla slyšet střelba a nad městem se pohybovaly vojenské vrtulníky. Odpoledne měli vojáci útok na Maiduguri odrazit, informovala o tom s odvoláním na nejmenovaný bezpečnostní zdroj agentura Reuters. Při útoku zahynuly desítky islamistů i vojáků a několik civilistů. Milice Boko Haram se už město pokoušely získat v prosinci 2013.

Svědectví z města

Útok vyvolal mezi obyvateli města paniku. Ranní mše byly zkráceny a lidé pospíchali z kostelů domů. „Teď jsem doma. Všechno záleží na armádě. Jestliže povolí dopravu, vyrazím ven, jestliže ne, zůstanu tady,“ popsal Tarhodjidongar Boukar, který v Maiduguri žije. „Je to tak frustrující být doma. Slyšíte různé zvuky a bojíte se. Snažíte se zjistit nějaké informace z rádia, voláním různým lidem a sledováním internetu,“ doplnila ho jiná z obyvatel města Fatima Zannahová.

Zatím lidé z Boko Haram ovládají rozsáhlé oblasti na severovýchodě Nigérie. Informace o ozbrojencích, kteří rychle postupují směrem k metropoli Maiduguri v severonigerijském státě Borno, přicházely už začátkem tohoto týdne. V pátek islamisté pozabíjeli nejméně patnáct lidí ve vesnici Kambari, která je vzdálená jen pět kilometrů od Maiduguri. Velkou ránu zasadili nigerijské armádě začátkem ledna, kdy obsadili město Baga, kde měla stanoviště mezinárodní vojenská základna.

Nigerijské úřady sice evidují, že zahynulo kolem 150 lidí, organizace Amnesty International ovšem uvádí až dva tisíce mrtvých. Do zajetí se dostalo prý až několik stovek žen a dětí, zničeno bylo údajně na 3 700 budov a obchodů. Do města Maiduguri přitom přišly hledat ukrýt desítky tísc lidí, které z domovů dříve vyhnalo hnutí Boko Haram. Ještě v sobotu byl ve městě na nečekané návštěvě nigerijský prezident Goodluck Jonathan, aby posílil morálku místních. V únoru se konají v Nigérii prezidentské volby. Do nigerijské metropole dnes dorazil americký ministr zahraničí John Kerry, který vyzval Jonathana, opozičního kandidáta Muhammada Buhariho i jejich stoupence, aby budoucí výsledek prezidentského hlasování respektovali. V opačném případě by mohli situaci ještě zhoršit a usnadnit činnost Boko Haram.

Hnutí sunnitských radikálů Boko Haram bojuje od roku 2009 proti nigerijské centrální vládě a požaduje zřízení chalífátu, který bude spravován podle zásad islámského práva šaría. Loni spáchala tato organizace asi sto teroristických útoků, při nichž zahynuly přibližně tři tisíce lidí. Při násilnostech připisovaných Boko Haram za pět let přišlo o život už kolem 13 tisíc lidí a podle statistik OSN kvůli nim bylo nuceno opustit své domovy asi milion a půl osob.

Vydáno pod