Ultimátum vypršelo. Osud unesených Japonců neznámý

Bagdád – Ráno vypršelo ultimátum, které dal Islámský stát (IS) japonské vládě na zaplacení výkupného za dva její občany. Radikálové požadovali v přepočtu téměř 5 miliard korun. Nové informace o zadržených zatím nejsou. Podle agentury AP islamisté zveřejnili zprávu, že zahájili odpočítávání do jejich zabití. Na videu ale nejsou uvěznění Japonci, nýbrž jiní rukojmí, které IS popravil v minulosti. Matka jednoho z unesených rukojmí prosí radikály o milost pro syna. „Kendži není nepřítelem Islámského státu,“ prohlásila.

Ozbrojenci údajně kontaktovali japonskou televizi. Měli slíbit, že k dvěma rukojmím brzy vydají nové prohlášení. Od té doby ale mlčí. Příbuzní se bojí, aby prodlevu nezpůsobila jen práce na novém profesionálním videu, na kterém v pečlivě aranžovaných kulisách dvojice přijde o život. „Je to úspěšná propagandistická kampaň. Islámský stát bere tiskové oddělení velmi vážně,“ konstatovala odbornice na terorismus Verjan Chanová.

Premiér Šinzó Abe ještě před vypršením ultimáta svolal národní bezpečnostní radu, aby se poradil o dalším postupu. Mluvčí vlády Jošihide Suga zopakoval, že Japonsko se snaží všemi možnými kanály navázat kontakt s únosci. „Nejčastěji se komunikuje přes prostředníky. To jsou lidé, kteří třeba žijí na Arabském poloostrově. Jen předávají zprávy sem a tam,“ podotkl redaktor ČT Pavel Novotný.

„Podle mého názoru probíhá intenzivní vyjednávání s islamisty, nejspíš v tom hraje velkou roli Turecko, které má blízko k samotnému Japonsku. Staví v Turecku třeba jadernou elektrárnu,“ připomněl novinář Yaser Daniel Reizk s tím, že Abé včera požádal Ankaru o přímý zásah. Turci zachránili svých přes 40 rukojmí v polovině září. Podle tureckých tajných služeb při této akci nedošlo na násilí.

  • Japonsko v minulosti podle tamních médií několikrát zaplatilo únoscům japonských občanů. Tentokrát se tak ale vzhledem k výši výkupného a k tomu, že oba Japonci vstoupili do oblasti s vědomím rizika, nejspíš nestane. Podle novináře Reizka ale Japonci možná nakonec zaplatí o něco nižší částku než 200 milionů dolarů.

Prosba Junko Išidové o propuštění syna přišla několik málo hodin před vypršením ultimáta. K tomu došlo v 6:50 našeho času. „Kendži není nepřítelem Islámského státu,“ řekla před novináři matka 47letého novináře na volné noze Kendžiho Gota. Islamisté ho unesli společně se samozvaným vojenským poradcem Harunou Jukawou. Išidová se zároveň obrátila i na japonskou vládu, kterou vyzvala, aby život jejího syna, jenž se nedávno stal otcem, zachránila.

Yaser Daniel Reizk, novinář:

„Radikálové jsou ideologičtí bojovníci, potřebují přesvědčit své občany, že konají spravedlnost. Probíhá proto soud podle jejich výkladu práva šaría. Ani miliarda dolarů nemůže v tomto případě změnit boží slov. Pokud má být vynesen rozsudek smrti, tak to už nikdo nezmění. Šaría jasně nedefinuje tyto lidi (třeba unesené Japonce) jako vyložené nepřátele islámu. Nejčastějším cílem jsou západní turisté, zvlášť z Evropy, která je velmi citlivá, možná proto, že nemá tak široký vojenský kontingent jako Spojené státy.“

Matka uneseného novináře Kendžiho Gota Junko Išidová
Zdroj: ČTK/AP/Hiroto Sekiguchi

Radikálové IS zveřejnili video s oběma zajatými muži v úterý. Tak jako při několika předchozích únosech také Japonci klečeli v oranžových kombinézách před kamerou spoutaní po boku ozbrojeného muže v černé kukle. V případě předešlých únosů západních rukojmí taková videa končila popravou.

Zakrytý bojovník IS na videu vyzval japonskou vládu k zaplacení 200 milionů dolarů do 72 hodin, jinak budou rukojmí zabita. Zřejmě jde o reakci na to, že japonský premiér přijel do Egypta, kde nabídl právě částku 200 milionů dolarů v rámci podpory boje proti radikálům, připomněl Novotný.

Kdo jsou Japonci unesení Islámským státem?

Japonští rukojmí Kendži Goto a Haruna Jukawa
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Išidová uvedla, že byla udivena a rozhořčena, když se od své snachy dozvěděla, že Goto odjel do Sýrie zachránit svého zajatého přítele Jukawu, a to necelé dva týdny poté, co se mu narodilo dítě. „Můj syn cítil, že musí učinit vše, co je v jeho silách, aby se pokusil zachránit přítele a známého,“ řekla matka a podle agentury AP se japonským způsobem opakovaně omluvila za „všechny problémy, které můj syn způsobil“.