Britská vláda ustupuje Skotům, kritici mluví o hrozbě pro monarchii

Londýn – Kabinet Davida Camerona udělal krok, na který si dosud žádná předchozí vláda netroufla – zahájil proces přerozdělení státní správy ve prospěch Skotska. Podle premiéra tak Londýn plní závazek, který dal Skotům během loňského referenda o odtržení. Hlasování sice skončilo ve prospěch zachování monarchie, vláda ale přislíbila silnější pravomoci skotskému parlamentu – například v otázce rozdělování rozpočtu. Podle skotských nacionalistů jde ale o pouhé gesto bez vážnějších změn.

Nová šéfka Skotské národní strany a skotská ministryně financí Nicola Sturgeonová hodnotí zprávy z Londýna opatrně. Podle ní se prakticky nemusí nic změnit. Centrální vláda navzdory ústupkům prý bude mít stále u klíčových témat rozhodující slovo, a to díky právu veta, které si do návrhu zákona prosadila. Skotští autonomisté sice kroku Londýna zatleskali, na dálku ale vzkazují, že v rukou Westminsteru zůstalo příliš mnoho pravomocí. 

„Vůdci hlavních britských politických stran i já osobně jsme přislíbili nové rozsáhlé pravomoci pro skotský parlament s jasným průběhem a harmonogramem,“ uvedl Cameron. Návrh nového zákona, který má vstoupit v platnost po květnových parlamentních volbách, uvolní dosavadní centralizovaný model správy, což podle kritiků může znamenat začátek konce Spojeného království. 

Ulice Edinburgu
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Skotsko, které v zářijovém referendu ideu úplné nezávislosti odmítlo, bude mít pod kontrolou daňovou politiku, bude ovlivňovat strukturu sociálních výdajů a určovat bude do jisté míry i volební a jednací systém regionálního parlamentu a dalších orgánů státní správy. V Anglii, Walesu a Severní Irsku už podle agentury Reuters zaznívají hlasy politiků, kteří žádají podobné pravomoci. 

Hlavní britské politické strany se dohodly, že návrh zákona o rozšířených pravomocích skotského parlamentu bude schválen bez ohledu na výsledek květnových voleb. 

V referendu se vyslovilo proti nezávislosti Skotska 55 procent hlasujících. Skotští nacionalisté hrozí, že mohou vyvolat nový tlak na hlasování o nezávislosti. Stalo by se tak v případě, že v květnových volbách zvítězí konzervativci a v roce 2017 se v referendu o setrvání v Evropské unii většina Britů vysloví proti členství.

Výsledky skotského referenda
Zdroj: ČT24/BBC