Spor nad filmovým sniperem. Oslavuje se hrdina, nebo chladný zabiják?

Washington – Nový film Clinta Eastwooda Americký sniper budí v posledních dnech pozornost také nefilmových kritiků. Podle nich totiž nepatřičně staví pomník chladnému zabijákovi. Odstřelovač Chris Kyle v Iráku zlikvidoval na 160 lidí, což je nejvíc v americké historii. Jeho samotného pak před dvěma lety zastřelil psychicky nemocný veterán. Film má šest nominací na Oscara a diváci za něj ve státech jen během víkendu nechali v pokladnách kin přes dvě miliardy korun.

Kontroverze kolem filmu Americký Sniper (zdroj: ČT24)

Po nominacích Oscarů se v Hollywoodu rozhořela vášnivá debata. Je etické, aby film dělal hrdinu z muže, který ve své knize tvrdí, že „nepřátelé jsou divoši a opovrženíhodné zlo“ a jediné, čeho lituje, je to, že nezastřelil více lidí"?

Velebit střelce, jakkoliv úspěšného a slavného, podle některých znamená jednoduše oslavovat zabíjení. Jako první se k tomu ostře vyjádřil filmař Michael Moore. Na svém Twitteru napsal: „Mého strýce zabil odstřelovač v druhé světové. Učili jsme se, že odstřelovači jsou zbabělci. Střelí vás zezadu. Nejsou hrdinové“. Poté, co se o jeho příspěvku začalo mluvit, ale skrze Facebook vzkázal, že prý nemluvil konkrétně o filmu Americký Sniper. Herce Bradleyho Coopera naopak za jeho herecký výkon pochválil.

Debaty o morálce a etických hranicích filmu ale zůstávají. Vdova po slavném mariňákovi Taya Kyleová dokonce v reakci na kritiku odmítla poskytovat rozhovory v rámci propagace filmu. Bývalí kolegové ale ostrostřelce brání. Svou prací prý zachránil mnohem více Američanů, než zabil Iráčanů. „Když někdo, kdo strávil celou svou kariéru poukazováním na svobodu projevu, kritizuje jedince, jakým byl Chris Kyle, který představuje to nejlepší, tak tím jen popírá sám sebe,“ prohlásil v reakci bývalý příslušník elitních jednotek SEAL Cade Courtley.

Únor 2013 – Pohřeb Chrise Kylea na stadionu týmu Dallas Cowboys
Zdroj: ISIFA/EPA/LARRY W. SMITH

Chris Kyle byl elitní příslušník amerických Navy SEAL. Podle mnohých je odstřelovačem, který vlastní zbraní zabil nejvíce protivníků v moderní vojenské historii USA. Prokazatelně jeho rukou zemřelo 160 lidí – spolu s nepotvrzenými oběťmi může jít až o 250 lidí. Čtyřikrát sloužil v irácké misi a získal za to několik vysokých vojenských medailí. Z armádních služeb odešel před šesti lety, aby se mu nerozpadlo manželství. Posléze vydal autobiografii s názvem American Sniper, podle které Clint Eastwood natočil aktuální film. Předloni v únoru Kylea zastřelil psychicky nemocný veterán. Aktuálně čeká na soud za vraždu, ten začne v únoru.