„Ultimátu nenávisti nepodlehneme“, vzkázal francouzský premiér

Paříž - Francie se podle premiéra Manuela Vallse bude zabývat bezpečností nejen vlastní země, ale celého světa. „Francie nikdy nepodlehne ultimátu nenávisti,“ zdůraznil v dnešním projevu Valls. Na bezpečnostní opatření země uvolní 400 milionů eur (11 miliard korun). Informoval o tom deník Les Echos. Policie především žádá o další vybavení a zbraně k zásahům proti teroristům. Před soudem dnes stanou také čtyři z dvanácti lidí zatčených v souvislosti s útoky v Paříži. Podle policie pomohli útočníkovi na košer obchod Amédymu Coulibalymu sehnat auta a zbraně.

Podle deníku Le Figaro se rozpočet ministerstva vnitra oproti loňsku navýší o 86 milionů eur na více než 18 miliard eur. Policie požaduje další vybavení a zbraně k zásahům proti teroristům. Vláda má o svých krocích informovat veřejnost ve středu. Podle médií by mohla vzhledem k novým bezpečnostním požadavkům začít čerpat z osmi miliard eur určených pro jednotlivá ministerstva, zmrazených začátkem roku jako rezerva pro mimořádné situace.

Premiér Manuel Valls v dnešním projevu připomněl teroristické útoky předešlých dní a zastal se práce karikaturistů týdeníku Charlie Hebdo. „Nikdy nezapomene na tu hrůzu, kterou jsme zažili. (…) Cítili jsme nekonečný smutek,“ uvedl. Zároveň vyzdvihl profesionalitu, odvahu a rychlé jednání bezpečnostních složek při zásazích. „Francie nikdy nepodlehne ultimátu nenávisti,“ dodal v projevu s tím, že se země bude zabývat bezpečností nejen sebe sama, ale celého světa. Na obě místa, kde teroristé v Paříži útočili, dnes přijel newyorský starosta Bill de Blasio a starostka Paříže Anne Hidalgová.

Manuel Valls k reakci Francouzů na útok na Charlie Hebdo:

"Je suis Charlie není jediný vzkaz Francie světu. Nelze nás redukovat na jedinou větu. Francie všude šíří svobodu projevu, ale brání také další hodnoty, které jsou nám drahé: mír, respekt k přesvědčení jiných, dialog mezi náboženstvími."

Prohlásil také, že v zemi existuje územní, sociální a etnický apartheid. „Poslední dny podtrhly mnohé problémy, které sužují naši zemi, a výzvy, jimž čelíme. K tomu je třeba připočíst sváry a napětí, jež dlouho zrají a o nichž se hovoří jen občas,“ řekl.

Čtyři muži podezřelí z napomáhání Coulibalymu stanou před soudem

Před vyšetřovacím soudcem dnes stanou čtyři muži ve věku od 22 do 28 let, které policie podezírá z toho, že pomohli jednomu ze tří atentátníků Amédymu Coulibalymu obstarat zbraně a auta. Prokurátor Francois Molins oznámil, že čtveřice bude předvedena před soudce zabývajícího se vyšetřováním teroristické činnosti. Ve Francii koncem minulého týdne zatkli celkem 12 lidí, čtyři ženy a osm mužů. Tři ženy propustili o víkendu, devíti ostatním v pondělí prodloužili vazbu. Pět z těchto osob bylo propuštěno v noci na dnešek.

Francouzské sdělovací prostředky spekulují, že Coulibaly i další dva teroristé bratři Kouachiové museli mít vzhledem ke své vybavenosti komplice. Coulibaly měl u sebe dvě pistole, dva samopaly a výbušniny. V jeho skrýši v Gentilly pak našli policisté další arzenál a vybavení - čtyři pistole, revolver, náboje, telefony, bomby se slzným plynem, dalekohled, ochrannou vestu i houkačku.

Před útoky řada lidí z okolí útočníků odjela do Sýrie

Policie také zjistila, že lidé z okolí atentátníků před útoky ve dvou vlnách odjeli z Francie do Sýrie. Osoby napojené na Coulibalyho odjely přes Madrid. Jde o jeho partnerku Hayat Boumeddieneovou a bratry Belhoucineovy, kteří ženu doprovodili. Všichni jsou nyní v Sýrii. Přes Turecko a Bulharsko se pak snažili do Sýrie dostat lidé z okruhu Kouachiů. Bulharsko zadrželo začátkem ledna Francouze Fritze-Jolyho Joachina haitského původu, který chtěl odjet s tříletým synem. Tribunál v Bobighny ho obvinil z pokusu o únos dítěte. Cheikhoua Diakhabyho s partnerkou a jejich dítětem zadrželi 2. ledna v Turecku na základě evropského zatykače vydaného pařížským soudcem.

V pondělí francouzská policie zatkla na jihu země také pět Čečenců pro podezření z možné teroristické činnosti. Jeden z Čečenců byl již úřady delší dobu sledován. Zatýkání zřejmě spustil nález skrýše s výbušninami ve městě Béziers nedaleko místního stadionu. Z obav před explozí byli na místě zmobilizováni pyrotechnici a hasiči. 

Zatím není jasné ani to, kdo na internet umístil po Coulibalyho smrti video, na němž se atentátník k činu přihlásil. Neobjasněná je i střelba na běžce ve Fontenay-aux-Roses těsně předtím, než Coulibaly zastřelil 8. ledna policistku. Spekulovalo se o tom, že běžec mohl být zkušebním terčem. Trojice teroristů, kterou 9. ledna policisté zastřelili, od 7. do 9. ledna pozabíjela celkem 17 lidí.

Manuel Valls vzkázal: Ultimátu nenávisti nepodlehneme (zdroj: ČT24)