Podle bavorské vládní strany je třeba naslouchat požadavkům hnutí Pegida

Mnichov – K většímu pochopení pro požadavky hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida) vyzvala německá vládní Křesťanskosociální unie (CSU), sesterská strana Křesťanskodemokratické unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové. CSU vznesla také požadavek na rychlejší odsun neúspěšných žadatelů o azyl; její postoj vyvolal kritiku ze strany levicových politiků, a to nejen z řad opozice, ale také z koaliční sociální demokracie (SPD).

V Německu v poslední době rostou nálady proti muslimům a přistěhovalcům, čehož Pegida využívá. V Drážďanech se konají demonstrace pravidelně již několik týdnů, tisíce lidí se sházejí i v dalších městech po celém Německu. Na poslední demonstraci hnutí Pegida se v Drážďanech sešlo kolem 17 000 lidí.

„Převážná část těch, kteří se účastní pochodů hnutí Pegida, nejsou žádní rasisté,“ řekl ministr rozvojové pomoci ve spolkové vládě a člen CSU Gerd Müller. Především Němci s nízkými příjmy mají podle něj pocit, že kvůli běžencům přicházejí o sociální výhody, a vnímají je proto jako konkurenci. Takové obavy prý nesmějí konzervativci ignorovat.

V návrhu usnesení, které by měli členové CSU schválit na své pravidelné schůzce příští týden, straníci navíc nově požadují urychlený odsun každého, kdo „z čistě ekonomických důvodů zneužije právo na azyl“. Rychlé odsunutí ekonomických uprchlíků je také jedním z požadavků hnutí Pegida.

CSU se tak vydala opačným směrem než kancléřčina CDU. Sama Merkelová ve svém novoročním projevu totiž hnutí Pegida ostře odsoudila. Obě strany přitom v parlamentu tvoří jedinou frakci. CSU působí pouze na území Bavorska, CDU pak ve zbytku německých spolkových zemí.

Vydáno pod