USA trestají Pchjongjang za hackerský útok novými sankcemi

Washington - Americký prezident Barack Obama dnes schválil nové sankce proti Severní Koreji, které jsou reakcí Bílého domu na prosincový hackerský útok na servery společnosti Sony Pictures. Terčem amerických sankcí jsou tři firmy a deset severokorejských činitelů, včetně lidí působících v Íránu, Sýrii, Číně, Rusku a Namibii, oznámilo americké ministerstvo financí. První sankce proti Pchjongjangu vyhlásily Spojené státy už v 50. letech minulého století.

Sankce postihují severokorejskou tajnou službu a firmu zabývající se prodejem zbraní. Desítka osob, proti nimž jsou sankce namířeny, pracuje pro tyto organizace nebo pro severokorejskou vládu. Postižené osoby a firmy nebudou mít přístup k americkým finančním zdrojům a americké firmy s nimi nesmějí udržovat obchodní kontakty.

Podle amerického ministerstva jsou nové sankce odvetou za „mnoho provokací (Pchjongjangu), zejména za nedávný kybernetický útok proti společnosti Sony Pictures“. USA již v minulosti vyhlásily proti Severní Koreji sankce za její jaderný program, nynější sankce jsou ale vůbec první, které jsou reakcí na údajný hackerský útok. Bílý dům dnes dal najevo, že nejde o reakci poslední. „Cílem sankcí není severokorejské obyvatelstvo, ale vláda KLDR za její akce, které ohrožují Spojené státy a ostatní,“ napsal Obama v doprovodném dopisu pro vedoucí představitele Sněmovny reprezentantů a Senátu.

Společnost Sony Pictures, která natočila parodický film The Interview o atentátu na severokorejského vůdce, se stala cílem rozsáhlého počítačového útoku, za nímž byl podle amerických vyšetřovatelů Pchjongjang. Hackeři také pohrozili teroristickými útoky na kina, která snímek o severokorejském vůdci Kim Čong-unovi promítnou. Velké řetězce kin se poté rozhodly, že film neuvedou, společnost Sony Pictures jej ale po počátečním zdráhání umístila na internet.

Není zřejmé, jaký vztah mají organizace vystavené sankcím k hackerskému útoku proti studiím Sony. Všechny tři jsou už z minulosti americkými sankcemi zatíženy kvůli aktivitám spojeným se severokorejskou jadernou pumou. Washington nicméně už dříve oznámil, že za hackerským útokem stojí severokorejská vojenská rozvědka RGB.

Deset osob, jejichž jména v novém sankčním seznamu figurují, nepatří k vládnoucí severokorejské elitě. Jde o zaměstnance společností, které už rovněž jsou vystaveny sankcím USA.