Analytik: Postup Islámského státu se zřejmě podařilo zastavit

Bagdád/Damašek - Opozici proti Islámskému státu (IS) v Sýrii i v Iráku se v posledních týdnech daří postupně osvobozovat jednotlivé vesnice z područí radikálů. Kurdští bojovníci dobyli třeba klíčovou obec poblíž Irbílu Sultán Abdalláh. A z Kobani na syrsko-tureckých hranicích už zbývá islamistům jen necelá třetina. Podle analytika Břetislava Turečka se postup IS zřejmě podařilo zastavit. Radikálové se ale mohou na dobytých územích „opevnit“ a udržet je na dlouhou dobu.

Násilnosti v Iráku si loni vyžádaly 15 tisíc mrtvých a více než 22 tisíc zraněných. Jde o nejkrvavější bilanci od roku 2007 a o více než dvojnásobek obětí proti roku 2013. Nárůst souvisí právě s ofenzivou IS. 

Před radikály uprchly statisíce lidí. Boj proti islamistům na severu Sýrie a Iráku teď slaví pomalé, ale jisté úspěchy. „Obecně můžeme říci, že v posledních týdnech přibývá zpráv o jednotlivých vesnicích a oblastech, kde se různým složkám, které proti Islámskému státu bojují, údajně daří získat zpět kontrolu,“ konstatoval Tureček. Opozice proti IS tak podle všeho získává půdu pod nohama. „Z těchto zpráv se zdá, že postup Islámského státu se podařilo zastavit,“ dodal analytik. 

Analytik Tureček: Islamisté se mohou na dobytém území udržet dlouho (zdroj: ČT24)

Pozor na předčasný optimismus

Islamistům se v průběhu uplynulého roku podařilo obsadit rozsáhlá území – i díky terorizování místních obyvatel. Udržet tyto oblasti ale nebude pro radikály snadné. „Pokud tato území ztrácí, můžeme říci, že se situace obrací. Nesmíme ale zapomínat, že obě strany zapojují do války psychologii – to znamená, že málokdo připouští své vlastní neúspěchy a naopak může zveličovat své vlastní úspěchy,“ upozornil Tureček. 

Radikálové stále drží mimo jiné dvoumilionové irácké město Mosul, rozsáhlé oblasti s vodními zdroji nutnými pro zemědělství nebo některá ropná pole. „Pokud nebude podnikat výboje směrem ven a tím se oslabovat, může tato území udržovat poměrně dlouho,“ poznamenal analytik s ohledem na to, že místní obyvatelstvo se často krutému režimu podřídilo. „Vítá IS jako určitou stabilitu oproti občanské válce, která je brutální,“ konstatoval Tureček.  

Mezinárodní koalice už řadu měsíců útočí na pozice islamistů ze vzduchu. „Na pozemní ofenzivu byl lepší čas tak před pěti měsíci, kdy byl svět šokován rychlým postupem Islámského státu a kdy se dalo předpokládat získání politické podpory takovému kroku. Kdyby měl dnes Barack Obama nebo saúdskoarabský král navrhovat vyslání pozemních jednotek, tak už by možná tu výhodu psychologického tlaku veřejnosti ztratil,“ podotkl analytik.

V Sýrii pokračují boje na všech frontách 

Koalice zasahuje i v sousední Sýrii. V noci se terčem více než deseti leteckých úderů stalo město Rakká, které je baštou islamistů. Šlo údajně o nejsilnější bombardování této oblasti od 24. prosince, kdy ozbrojenci zajali jednoho z pilotů spojeneckých letounů, šestadvacetiletého Jordánce Maáze Kasásbu.  

Zatímco na severu a východě Sýrie probíhají střety s ozbrojenci IS, ve zbytku země, zejména kolem Damašku a na jihu, pokračují boje mezi povstalci a režimem prezidenta Bašára Asada. Od začátku povstání v roce 2011 přišlo podle odhadů o život již přes 200 tisíc lidí. Další miliony odešly z domova.