Porouchanou loď se stovkami uprchlíků u Itálie opustila posádka

Řím – K italským břehům dorazila další loď s více než 400 uprchlíky. Obchodnímu plavidlu Ezadeen se porouchaly motory a posádka ho opustila. Hrozilo, že se loď rozbije o břeh, italská pobřežní hlídka nad ní ale převzala kontrolu. Ezadeen pluje pod vlajkou Sierry Leone, na palubě byly i ženy a děti, hlavně ze Sýrie.

Plavidlo s porouchanými motory se stalo zcela neovladatelným a hrozilo, že se rozbije o břehy jižní Itálie. Záchranný tým ale dnes dostal pomocí vrtulníku na palubu šest příslušníků pobřežní stráže, kteří dokázali Ezadeen stabilizovat. Loď odtahuje do přístavu islandské plavidlo Tyr z mise Triton řízené agenturou EU pro kontrolu hranic Frontex, které bylo jako nejbližší v oblasti povoláno na pomoc. „Loď je sama o sobě bezpečná, zatím je nepoškozená, ale byla vydána napospas moři. Lidé na palubě byli vyděšení a unavení. Museli jsme je ubezpečit, že jsme je přišli zachránit,“ prohlásil islandský námořní kapitán Halldor Nellet.

Šéf italské pobřežní stráže Filippo Marini řekl, že loď je mimo nebezpečí. Nejprve mířila do kalábrijského přístavu Crotone, ale kvůli nepříznivému počasí se cílem cesty nakonec stalo severněji položené a lépe chráněné přístaviště Corigliano Calabro. K pevnině by tak mělo plavidlo dorazit oproti očekávání později, a to kolem půlnoci nebo v sobotu v ranních hodinách.

Na palubě v době havárie cestovalo přes 450 lidí. „Na lodi se nacházejí děti a značný počet žen. Loď vyplula pravděpodobně z Turecka, ale není jasné z jakého přístavu,“ informoval spolupracovník ČT Josef Kašpar. Dokud nevysadily motory, loď se pohybovala rychlostí sedmi uzlů (asi 13 kilometrů za hodinu). Letoun italské pobřežní stráže ji objevil, když se nacházela asi 130 kilometrů od italského pobřeží. Jednomu z lidí na palubě se pomocí vysílačky podařilo informovat pobřežní stráž, že posádka loď opustila. Kolem půlnoci se plavidlo nacházelo asi 65 kilometrů od jihoitalského přístavu Leuca.

Jde o druhý podobný incident za poslední dva dny, kdy musela italská pobřežní stráž zasahovat kvůli příjezdu jiné lodi bez posádky plující pod moldavskou vlajkou. Na její palubě bylo skoro 800 uprchlíků převážně ze Sýrie.  

  • Podle agentury Frontex, která kvůli přílivu nelegálních běženců od začátku listopadu monitoruje italské pobřežní vody, jsou „lodě duchů“ plující bez posádky další brutální metodou pašeráků lidí. „Pokud se přetížená a plavby neschopná loď dostane do potíží, nemají lidí natlačení v nákladním prostoru žádnou šanci,“ poznamenala mluvčí Frontexu Ewa Moncurová.

Hlídky příliš nezabírají

Počet uprchlíků, kteří zamířili přes Středozemní moře do Evropy, byl loni rekordní. Útěk se pokusilo uskutečnit přes 207 tisíc lidí, více než 3 400 jich přitom zahynulo, uvedla v prosinci organizace OSN. Itálie spolu s Unií už spustily akci, při níž mezinárodní týmy hlídkují asi 30 kilometrů od pobřeží Itálie.

„Je ale jasné, že to je jen záplata. Celou situaci bude třeba řešit jiným způsobem. Tím by bylo vybudování záchranných sběrných táborů přímo na území Libye, Egypta či jiných zemí,“ uvedl Kašpar, který zároveň upozornil, že třeba v Libyi ale prakticky probíhá občanská válka. Turecko navíc situaci moc řešit nechce, protože se samo potýká s milionem uprchlíků ze Sýrie a z Iráku.