Francie zavádí testovací zařízení alkoholu do aut

Paříž - Víno neodmyslitelně patří k Francii a tamnímu způsobu života. Jenomže alkohol snižuje způsobilost k řízení auta. Francouzská vláda chce zbytečným úmrtím předejít. Navrhuje, aby byly ve všech nočních podnicích povinně hostům k dispozici přístroje, na kterých si mohou změřit množství alkoholu v krvi a zjistit tak, zda můžou řídit, nebo ne.

„Už se to úspěšně vyzkoušelo v 350 zařízeních na západě Francie. Barmani jsou pro, sami si ten problém uvědomují. Doufám, že se do léta podaří zákon přijmout. I kdyby nebyl populární, prosadíme ho,“ říká francouzský ministr životního prostředí Jean-Louis Borloo. Elektronické měřiče alkoholu lze koupit v lékárnách, ale moc se neprodávají. Tím, že se měří u východů z nočních klubů, lidé si je kupovat nepotřebují.

Francouzská vláda zvažuje další novinku. Řidič musí před jízdou dýchnout do trubičky, kterou má instalovanou v autě. Pokud zjistí alkohol, startér se zamkne a nenechá podnapilého člověka odjet. „Auto není možné nastartovat, přístroj mě požádá, abych vyndal klíček ze zapalování a nerozjedete se,“ popisuje instalatér testovacího zařízení Jocelyn Rousseau.

Podle nového návrhu by musel mít toto zařízení ve svém autě povinně každý, koho v minulosti policisté přistihli za volantem s alkoholem v krvi. Využili by ho i provozovatelé autobusové přepravy, zejména školních autobusů.

V roce 2007 zemřelo na francouzských silnicích každý den v průměru třináct lidí a 300 se zranilo. Navrhovaná opatření v kombinaci s osvětovou kampaní mají tuto bilanci snížit.