Volterra: etrusko-anticko-křesťanský mix

Nádherné scenérie, vily na návrších, ke kterým vedou úzké prašné stezky lemované prastarými cypřiši, silnice klikatící se z návrší na návrší a spousta historických měst – to vše je Toskánsko. Kraj pokrývají olivové háje a vinice. Toskánsko je proslulé svým vínem vyhlášené kvality. Mezi nejznámější odrůdy, které se zde pěstují, patří například Chianti, Montepulciano, Brunello di Montalcino. Úzké silničky, po kterých zcela jistě nejen kvůli nádherným výhledům nepojedete nijak rychle, vás krajem vína zavedou až do Volterry, kde můžete na jednom místě obdivovat etruské, antické i středověké památky.

Toskánsko je právem považované za kraj, kde se procházela historie. Právě v tomto kraji se rozvinula první mocná říše na území Itálie – ještě starší než věhlasný antický Řím – Etrurie. A právě osídlení umělecky založenými Etrusky (latinsky Tusci) dalo kraji jméno. Po tajemné civilizaci, jejíž písmo se dodnes nepodařilo archeologům rozluštit, zůstalo v Toskánsku velké množství památek. Historická města leckde obklopují zbytky etruských hradeb.

Etruské kořeny má také Volterra. Město, které bylo osídlené už v neolitických dobách, Etruskové nazývali Velathri. Etrusky později vystřídali Římané a v 5. století se ve městě usídlil křesťanský biskup, což mu na počátku 12. století vyneslo nádhernou románskou katedrálu Nanebevzetí Panny Marie. Ke katedrále vás dovedou poměrně strmé ulice. Celé historické centrum města se vlastně rozprostírá na poměrně strmém návrší. Naproti katedrále osamoceně stojí baptisterium. Oddělení katedrály jako místa modliteb a baptisteria, kde do křesťanského světa vstupují ti nejmenší, je pro Toskánsko typické. Podobnou koncepci architekti zvolili také například ve světoznámé Pise.

  • Antické divadlo zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3016/301543.jpg
  • Volterra autor: Alžběta Vejvodová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3016/301538.jpg
  • Volterra autor: Alžběta Vejvodová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3016/301542.jpg
  • Křesťanská Volterra autor: Alžběta Vejvodová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3016/301545.jpg

Volterra si zachovala středověký ráz

Historická Volterra není nijak velké město. V ulicích plných starobylých neomítnutých domů ale najdete množství romantických zákoutí. Úzké křivolaké uličky v létě poskytují příjemný stín. Změnit středověký charakter města nedokázala ani renesance, i když měla na Volterru stejně jako na zbytek Toskánska silný a zásadní vliv. Vždyť Florencie – kolébka renesance – leží od Volterry, co by kamenem dohodil. Středověký ráz města ještě podtrhávají mohutné hradby obklopující jeho historické centrum. Silné zdi hradeb pocházejí ze 12. století.

I když renesance nedokázala zlomit středověký ráz Volterry, středověk dokázal pohřbít antické a etruské památky. Střípky z nich se ale přesto zachovaly do dnešních dnů. Návštěvníci města mohou obdivovat třeba části etruského opevnění včetně skvěle zachované brány Porta dell’Arco pocházející ze třetího století před naším letopočtem. V 50. letech archeologové na okraji historického centra Volterry objevili také antické divadlo z 1. století před naším letopočtem. Část divadla sice nenávratně pohřbily mohutné středověké zdi tyčící se nad ním, valná většina včetně jeviště i míst k sezení, odkud mohli diváci představení sledovat, se však zachovala do dnešních dnů. Jen několik kroků od divadla mohou turisté obdivovat také veřejné lázně – tak nepostradatelné pro antické město.

Je libo alabastrovou vázu?

Od etruských dob se ve Volteře zachovala také výroba alabastru. Uličky a malá náměstí ukrývají nespočet obchůdků s výrobky z tohoto vysoce ceněného materiálu. Tzv. křídový alabastr z Volterry je považován za nejkvalitnější v Evropě. Ruce umělců z něj po staletí vyrábějí sochy i vázy a na každém rohu můžete ve Volteře koupit například také alabastrová vejce.

A co se vlastně za alabastrem skrývá? Chemicky je to sůl. Původ slova alabastr pochází ze staré egyptštiny a stejně jako v latině znamená alabastr vázu. Pro Volterru a přilehlé okolí má alabastr nesmírný význam. Spolu s turismem město v srdci Toskánska živí.

  • Volterra autor: Alžběta Vejvodová, zdroj: ČT24
  • Křivolaká ulička Volterry autor: Alžběta Vejvodová, zdroj: ČT24

V křivolakých uličkách Volterry si přijdou na své nejen milovníci umění a historie. Parné léto zde zpříjemňují také gelaterie – zmrzlinárny –, kde můžete ochutnat výbornou krémovou zmrzlinu, takovou, jakou umí jen Italové, i když se jim už celá léta snaží šlapat na paty další jižanské národy – hlavně Španělé. Turistům, lehce připáleným ostrým toskánským sluncem, ledová zmrzlina s kousky ovoce, čokolády nebo jiných přísad zcela jistě poskytne příjemné zchlazení a úlevu. A neznám větší romantiku než si tohle „sladké štěstí“ vychutnat v úzkých, kameny dlážděných uličkách Volterry se svým miláčkem nebo dobrým přítelem. A krom báječné dovolené získáte třeba ještě dobrý pocit z toho, že jste pomohli italské ekonomice, která se zuby nehty pere s vysokými dluhy – jedněmi z nejvyšších v Evropě.

Praktická rada na závěr

V sobotu dopoledne se ve Volteře pravidelně konají trhy. Parkoviště poblíž historického centra tak zaplní nejrůznější stánkaři nabízející oblečení i různé pochutiny. Někoho by možná trhy lákaly, vězte ale, že v tuto dobu je v malém městečku téměř nemožné zaparkovat. V baptisteriu se navíc v sobotu obvykle konají křtiny, a tak zůstává tato křesťasnká památka pro veřejnost uzavřena. Proto doporučuji vyhradit si na své dovolené na návštěvu Volterry jiný den než právě sobotu.