Němci si potrpí na tradiční vánoční zboží

Norimberk – Na norimberském vánočním trhu se každoročně prodá zboží za sedmdesát milionů eur. O stánky proto mezi sebou pořádně soupeří. Jisté místo mají ale jen prodejci tradičních výrobků. To proto, aby nezanikly místní zvyky a legendy.

Mezi tradiční vánoční komodity patří v Německu tzv. trnkový paňáca. Má fíkové břicho, švestkové údy a místo hlavy ořech. Prvního prý kdysi udělal jeden norimberský dráteník, který těžce onemocněl. Uzdravily ho ale děti, které mu chodily zpívat. Odměnil je paňácou, bez kterého se dnes norimberský vánoční trh neobejde. Rodina Klause Schrödela je vyrábí už čtyři generace. „Letos máme na osmdesát druhů figurek. Já mám nejradši kominíka – nosí štěstí,“ říká Schröder.

Vedlejší stánek se celý třpytí – tady prodávají slavné zlaté anděly. I ti mají svou pověst. „Jeden noriberský hračkář měl ženu a ta přišla o dítě. Aby ji potěšil, vyrobil jí takového anděla. Protože byli dost chudí, je i on úplně jednoduchý. Ani nemá ruce,“ vypráví majitel stánku Kurt Drexler.

Tradice je stará několik století. Asi polovina obyvatel Norimberku umisťuje na špici vánočního stromku právě takového posla dobrých zpráv. A ten někdy potřebuje první pomoc – vzadu ve stánku je proto malá andělská ambulance. „Lidé chtějí nazdobit stromek a zjistí, že andělovi chybí hlava nebo šaty – tak ho přinesou, Za hodinu jim ho spravím,“ vysvětluje Gerda Drexler, sestra andělské ambulance.

Němci ale mají v oblibě i vánoční pití. U Lorenze Kalba se už po desetiletí nalévá svařák a vaří ohnivá bowle. „Je to starý německý recept. Zahřejeme dobré červené víno, čtyřiapadesátiprocentní rum, cukr, přidáme pár tajemství a hned podáváme!“ poskytuje recept Lorenz Kalb.