Afghánští vojáci dobyli baštu Talibanu v provincii Hílmand

Kábul - Afghánští vojáci pronikli do města Musa Kala, o které už po čtyři dny bojují s ozbrojenci bývalého vládního hnutí Taliban. Musa Kala v provincii Hílmand má pro obě strany střetu symbolický význam, pokud jej afghánská armáda dobude, bude to pro vládu a její stoupence obrovský úspěch. Zatím ale vojáci podle mluvčího sil NATO město zcela neovládli.

Afghánská armáda a koaliční síly o víkendu zabily několik přívrženců Talibanu během náletů v blízkosti Musa Kaly. Následně deset bojovníků hnutí dopadly. Přesný údaj o počtu zraněných a mrtvých během operace dosud není znám. Kari Muhammad Júsuf, mluvčí Talibanu, tvrdí, že jeho bojovníci připravili o život asi 30 vojáků NATO a afghánské armády. Zároveň upozornil, že dobytí města bude pro koaliční síly obtížné, protože talibanští ozbrojenci jsou na boje dobře připravení, zakopali se v obrněných bunkrech.

Případné střetnutí o ovládnutí města bude znamenat pro vládní spojence těžké ztráty. Musa Kaly se talibanci zmocnili letos v únoru poté, co spojenci předali kontrolu nad městem do rukou místních kmenových vůdců. Z Musa Kaly se tak stala válečná pevnost bývalého vládního hnutí. Město je rovněž hlavním centrem výroby heroinu v provincii, kde se vyprodukuje téměř polovina světových zásob opia, z něhož se heroin vyrábí.