V Jeruzalémě byla zahájena obnovená mírová jednání

Jeruzalém – V Jeruzalémě začínají obnovené izraelsko-palestinské mírové rozhovory. Zvláštní řídící výbor se schází vůbec poprvé po listopadové konferenci v americkém Annapolisu, kde se účatníci dohodli na vyjednání konečné mírové dohody, korunované vyhlášením palestinského státu, a to do konce roku 2008.

Už začátek obnovených jednání ale poznamenal ostrý nesouhlas Palestinců nad izraelským rozhodnutím o rozšíření bytové výstavby zhruba o 300 nových domů na palestinském území. „Výstavba je spíše dílčí problém, protože to pro Palestince není žádná novinka,“ podotýká Filip Moravec, analytik Asociace pro mezinárodní otázky.

Šéfka izraelské diplomacie Cipi Livniová řekla, že Izrael je připraven učinit v zájmu dohody s Palestinci teritoriální ústupky. Připomněla, že Izrael už zrušil osady v pásmu Gazy, a řekla, že je připraven zrušit také část osad na západním břehu Jordánu.

Židovský stát se pohoršuje nad pokračujícím ostřelováním jižního Izraele raketami radikálů z pásma Gazy a na oplátku stupňuje své armádní operace. „Tyto akce jsou součástí začarovaného kruhu násilí, jsou to také odvety palestinských radikálních hnutí,“ vysvětluje Moravec nutnost omezení násilí, a to z obou stran. Možným problémem mírových jednání může být nadvláda radikálního palestinského hnutí Hamás právě v pásmu Gazy. Hamás se vyjádřil proti těmto jednáním a jeho cílem stále zůstává zničení Izraele.

Jen pár hodin před započetím prvního kola jednání dopadlo na území Izraele nejméně 19 raket Kásam, odpálených z pásma Gazy. Jedna z nich zasáhla město Sderot, kde byla lehce zraněna jedna osoba, uvádí se v armádním prohlášení.

K ostřelování Izraele se ve společném prohlášení přihlásily ozbrojené složky hnutí Islámský džihád, Fatah a Lidových výborů pro osvobození Palestiny.

Situací se dnes při dvouhodinovém zasedání zabýval izraelský bezpečnostní výbor. Podle agentury AFP vyloučil v daném okamžiku rozsáhlejší vojenskou operaci v pásmu Gazy, rozhodl ale o pokračování kombinovaných lokalizovaných pozemních akcí a vzdušných úderů.