V Západních Tatrách zabíjela lavina

Západní Tatry - Dvaačtyřicetiletý Július Silen si včera koupil nové lyže, chtěl je na horách vyzkoušet, ale z Tater se už nevrátil. Spolu s jeho kamarádem ho ve Smutném sedle v Západních Tatrách zasypala lavina. Záchranáře na neštěstí upozornili dva muži, když se jejich dva kamarádi nevrátili po setmění do chaty.

Záchranáři vyrazili na místo neštěstí ještě v pátek večer, noční akci ale museli pozastavit kvůli špatnému počasí a hrozbě pádu další laviny. Pokračovat mohli až ráno. Okolo osmé ráno našel pod sněhem dvě těla lavinový pes Rony

Smutná zpráva zasáhla i lyžaře Miloše Repčeka, kamaráda jednoho z obětí: „Před dvěma týdny jsme s ním byli v Smutném sedle, nabízeli jsme mu ještě teplý čaj. Dneska jsme se bohužel dozvěděli, že spadla lavina a že ho zasypala i s kolegou.“

V Tatrách přitom nedávno spustili nový protilavinový systém. Varování se zveřejňuje na internetových stránkách i na mobilech, mnoho lidí i přesto zbytečně riskuje. „Podceňují hory, přeceňují svoje schopnosti, zvláště v Tatrách,“ tvrdí Jaro Michalko, profesionální horský vůdce.

Poslední velkou tragédii zaznamenali záchranáři právě v Západních Tatrách na Silvestra před dvěma roky. Tehdy tu pod lavinou našlo smrt sedm českých turistů. I oni podcenili hory. Tento případ by měl být podle záchranářů mementem, aby zbytečně pod lavinou nevyhasly další lidské životy.