Jaderná elektrárna v Búšehru bude v provozu nejdříve koncem roku 2008

Moskva - Íránská jaderná elektrárna v Búšehru, na jejíž výstavbě se výrazně podílejí ruští dodavatelé, bude uvedena do provozu nejdříve koncem roku 2008. Prohlásil to dnes podle ruských tiskových agentur šéf ruské společnosti Atomstrojexport, která elektrárnu na jihu Íránu buduje.

„Slíbil jsem, že sdělím datum, kdy bude stavba elektrárny v Búšehru dokončena. S jistotou mohu jen říci, že elektrárna nebude vzhledem k současné situaci spuštěna dříve než koncem roku 2008,“ řekl šéf Atomstrojexportu Sergej Šmatko během návštěvy v Číně.

Írán již v pondělí dostal od Ruska první zásilku jaderného paliva pro Búšehr. Moskva i Washington doufaly, že tento krok přesvědčí Írán, aby ustoupil od svého vlastního kontroverzního programu obohacování uranu. Írán ale prohlásil, že obohacování uranu nezastaví, protože potřebuje palivo pro svou další jadernou elektrárnu, kterou chce stavět v provincii Chúzestán.

Západ, především Spojené státy, ale Teherán podezřívá, že se snaží i o vojenské využití atomové energie.

Šmatko ruským novinářům v Číně řekl, že harmonogram dokončení elektrárny v Búšehru byl dohodnut s íránskou stranou, ale přesnější datum se zdráhal sdělit. To bude podle něho oznámeno později.

Íránská organizace pro jadernou energii v úterý prohlásila, že díky zahájeným dodávkám paliva z Ruska bude elektrárna schopna vyrábět elektřinu v plném výkonu do jednoho roku. Do tří měsíců má fungovat na úrovni 200 megawattů a o devět měsíců později má dosáhnout své maximální kapacity 1000 megawattů. Elektrárna je podle tohoto zdroje z 95 procent dokončena.