Belgické úřady oznámily, že země čelí teroristické hrozbě

Brusel - Belgie údajně čelí možnému teroristickému útoku a úřady dnes v této souvislosti oznámily zatčení 14 osob. Hrozba se týká oblasti Bruselu, informovali představitelé belgické prokuratury a vládního koordinačního krizového centra na mimořádné tiskové konferenci. V metropoli byla posílena bezpečnostní opatření především u objektů Severoatlantické aliance a Evropské unie.

Praha stanovila bezpečnostní opatření na českém velvyslanectví v Belgii a stálé misi při EU v Bruselu na nejnižší, první stupeň ze čtyř možných. Stupeň nazývaný „alfa“ mimo jiné znamená, že v budovách se kontroluje například jejich běžné zabezpečení, řekla ČTK mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová.

Skupina 14 osob byla ráno zatčena při odhalení pokusu údajných islámských aktivistů o osvobození jistého člena teroristické sítě Al-Káida, který je podezřelý z účasti na atentátech proti Spojeným státům v září 2001, řekl mluvčí belgického ministerstva vnitra bez upřesnění jmen zatčených.

„Plánovali použití zbraní a výbušnin, aby ho osvobodili. Tyto prostředky však mohly být použity i k jiným účelům,“ vysvětlila možnou hrozbu mluvčí federální prokuratury Lieve Pellensová. Úřady nechtěly nic riskovat a přijaly preventivní opatření, přestože zatím není žádná zpráva o konkrétní přípravě nějakého atentátu, zdůraznil mluvčí ministerstva Alain Lefevre.

Radikálové, kteří mají „extremistickou vizi islámu“, chtěli osvobodit Tunisana Nizára Trabelsího. Ten byl v Belgii v červnu 2004 odsouzen k deseti letům vězení za přípravu útoku proti americké vojenské základně v Kleine Brogel, kde se skladují jaderné zbraně. Jedná se o bývalého profesionálního fotbalistu, který se připojil k šéfovi Al-Káidy Usámovi bin Ládinovi, s nímž se setkal v Afghánistánu a nejspíš plánoval útoky na USA, upřesnila Pellensová.

Mluvčí prokuratury dodala, že bezpečnostní opatření budou posílena nejméně po celou dobu vánočních a novoročních svátků. Opatření se kromě úřadů mezinárodních organizací v belgické metropoli týkají podle ní všech míst s vyšší koncentrací lidí, především stanic metra, železničních spojů, vánočních trhů, obchodních čtvrtí a letišť.