Pole amerických prezidentských kandidátů je stále vyrovnanější

Washington - Necelé dva týdny před zahájením hlasování, která vyberou v amerických státech kandidáty pro prezidentské volby, se situace mezi demokraty i republikány stále více vyrovnává. Podle pátečního průzkumu listu USA Today jsou na tom v klíčovém státě New Hampshire stejně demokratičtí senátoři Hillary Clintonová a Barack Obama, zatímco mezi republikány se senátor John McCain dotahuje na dosud vedoucího Mitta Romneyho.

V New Hampshire budou 8. ledna první primárky. Již 3. ledna se ale budou o kandidátech obou stran hlasovat ve stranických shromážděních ve státě Iowa. Výsledky v obou těchto nepříliš lidnatých státech podstatně ovlivní vyhlídky kandidátů v dalších primárkách.
   

Clintonová má v New Hampshire podporu 32 procent demokratických voličů, stejně jako Obama. Se značným odstupem pak je bývalý kandidát na viceprezidenta John Edwards.

Bývalý guvernér státu Massachusetts Romney má v sousedním New Hampshire podporu 34 procent republikánů zatímco McCain 27 procent. Ještě začátkem prosince zde Romney vedl o 16 procent.

Vše je ale stále otevřené, protože podle USA Today je hlavním výsledkem průzkumu nejistota voličů. Více než 40 procent demokratů i republikánů tvrdí, že svůj názor mohou do primárek ještě změnit.

Na celostátní úrovni ukázal průzkum televize Fox News, že bývalý newyorský starosta Rudolph Giuliani má podporu 20 procent republikánů. To je prakticky stejně jako má donedávna odepisovaný McCain a bývalý guvernér Arkansasu Mike Huckabee, který ještě před několika týdny patřil mezi republikány k naprostým outsiderům. Oba podporuje po 19 procentech dotázaných.