Povstalci z hnutí FARC stále neprozradili místo předání rukojmí

Caracas/Bogotá – Předání dvou kolumbijských žen a syna jedné z nich, kteří jsou drženi jako rukojmí marxistických povstalců z hnutí FARC, stále ještě neproběhlo. Kolumbijská vláda stanovila původně časovou hranici pro osvobozovací akci do nedělního večera, vyčkává ale nadále. FARC stále ještě nesdělily místo předání rukojmí, napětí prohlubuje navíc také incident, při němž neznámí útočníci vypálili raketu na armádní letoun.

Podle původního plánu měly dva vrtulníky a letouny Červeného kříže přistát na letišti ve městě Villavicencio. Zde měli piloti obdržet přesné instrukce, kde se v džungli nacházejí rukojmí. Na jejich předání čekají letadla i vrtulníky již od pátku, souřadnice místa předání ale vyjednávačům zatím stále nikdo neoznámil.

K odkladu operace jistě přispěl také útok neznámých osob na armádní letoun s padesáti vojáky na palubě. Raketa, kterou vypálili, sice stroj nezasáhla, nicméně incident už tak napjatou situaci ještě více vyostřil.

Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC) používají únosy jako zbraň v guerrillové válce, kterou vedou proti kolumbijské vládě od 60. let. V současnosti zadržují okolo sedmi set rukojmí, z toho 45 osob jsou politici nebo veřejně známé osobnosti. V neděli večer měla povstalecká organizace pustit na svobodu dvě političky – Consuelo Gonzálesovou, bývalou členku kolumbijského kongresu, a Claru Rojasovou, poradkyni bývalé prezidentské kandidátky, spolu s jejím tříletým synem Emmanuelem, který se narodil v zajetí.

Náplast pro Cháveze

Povstalci údajně na propuštění tří zajatců přistoupili proto, aby poskytli zadostiučinění venezuelskému prezidentovi Hugovi Chávezovi, kterého kolumbijský prezident Álvaro Uribe odvolal v listopadu z funkce prostředníka mezi kolumbijskou vládou a povstalci, protože jako vyjednávač nabízel Chávez příliš ústupků, a podrýval tak Uribeho autoritu.

Nicméně předání rukojmí probíhá pod Chávezovo dohledem, on také pověřil koordinací celé akce bývalého venezuelského ministra vnitra a spravedlnosti Chacína. Kromě delegace mezinárních pozorovatelů, kteří jsou dalšími osobami dohlížejícími na průběh operace, se akce účastní také Oliver Stone, americký režisér, kterému Chávez povolil natáčet přímo na místě předání rukojmí.

Venezuelský prezident Hugo Chávez
Zdroj: ČT24