Sýrie vypověděla spolupráci s Francií při řešení libanonské krize

Damašek - Sýrie se rozhodla ukončit spolupráci s Francií při řešení krize v Libanonu. Reagovala tak na rozhodnutí Paříže pozastavit bilaterální kontakty, dokud Damašek neumožní volbu libanonského prezidenta.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy po setkání s egyptským prezidentem Husním Mubarakem v Egyptě v neděli oznámil, že jeho země pozastaví kontakty, dokud Sýrie neprokáže vůli umožnit libanonské prezidentské volby.

Šéf syrské diplomacie Valíd Mualim dnes řekl, že Sýrie už nebude s Francií spolupracovat při řešení krize kolem volby libanonského prezidenta.

Libanonci nejsou schopni zvolit hlavu státu od září. Schůze parlamentu jsou stále odkládány, protože opozice a vládní strany se nejdřív neuměly shodnout na společném kandidátovi a teď na povolebním uspořádání. Sýrie z Libanonu sice stáhla v roce 2005 po skoro třicetileté přítomnosti svou armádu, ale v Libanonu má stále podporu v prosyrské opozici. Západní státy naopak stojí za vládní většinou.

Mualim na dnešní tiskové konferenci v Damašku řekl, že se Francie snaží připsat odpovědnost za libanonský krach Sýrii a jejím stoupencům v Bejrútu. Francie do Bejrútu vyslala v minulých měsících ke konzultacím několik politiků, včetně ministra zahraničních věcí Bernarda Kouchnera, který tam jel sedmkrát. Do Damašku zase Sarkozy v listopadu poslal šéfa svého úřadu Clauda Guéanta a Kouchner a Mualim se sešli na listopadové konferenci o Iráku v Istanbulu.

Vydáno pod