Sarkozy hovořil vedle ekonomiky o svém soukromí a mezinárodních otázkách

Paříž - Francouzský prezident Nicolas Sarkozy na dnešní tiskové konferenci v Elysejském paláci potvrdil, že jeho vztah s italskou zpěvačkou a bývalou modelkou Carlou Bruniovou je "vážný", a naznačil, že oba pomýšlejí na sňatek, vyhnul se ale odpovědi na otázku ohledně případného data. Potvrzení či nepotvrzení sňatku s Bruniovou bylo dychtivě očekávanou novinkou tiskové konference, která byla ale věnována hlavně politickým plánům Sarkozyho a jeho vlády pro letošní rok.

Tisková konference, jejímiž tématy byla vedle Sarkozyho soukromého života především ekonomika a mezinárodní záležitosti, se konala v době, kdy Sarkozyho popularita zaznamenala značný pokles. Za hlavní důvod se označuje neuspokojené očekávání veřejnosti, že prezident rychle změní sociální situaci k lepšímu, v kombinaci s velkým předváděním jeho soukromého života.

V pasážích týkajících se mezinárodní sféry Sarkozy znovu zdůraznil, že Evropská unie byla vytvořena proto, aby chránila své občany, a že tak tomu musí být i nadále. Vyslovil se pro rozšíření takzvané G8, tedy skupiny sedmi nejvyspělejších zemí a Ruska, o Čínu, Indii, Brazílii, Mexiko a JAR i pro zvýšení počtu stálých členů Rady bezpečnosti OSN. Řekl přitom, že problémy 21. století nelze řešit nástroji století dvacátého.

„Francie musí mluvit se všemi,“ obhajoval nedávnou návštěvu kontroverzního libyjského vůdce Muammara Kaddáfího ve Francii i pokus o kontakt se Sýrií. Odmítl rovněž kritiky svého blahopřání ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi k vítězství jeho strany v parlamentních volbách. Podle něj by bylo zvláštním pojetím mezinárodní politiky, kdyby se jeden den politikovi vyčítal jeho úspěch a druhý den se po něm žádala pomoc při řešení krizí ve světě.

Sarkozy odmítl sám hodnotit svou činnost, ale na otázku, jak se sám vidí po prvních měsících ve funkci, odpověděl otázkou „Zdá se vám, že jsem deprimovaný?“

Sarkozy ke svému vztahu s Bruniovou dodal, že se nechce se svým vztahem schovávat, jak to dělal jeden jeho předchůdce. Sarkozy ho nejmenoval, ale evidentně šlo o Françoise Mitterranda, který dělil své soukromí mezi dvě ženy.

Podle některých komentátorů ale může být Sarkozyho vtahování soukromí do politiky součástí taktiky, jak odvést pozornost veřejnosti od žhavých témat. Sarkozyho vztah s Bruniovou se stal věcí veřejnou krátce před Vánocemi, dva měsíce po jeho rozvodu s jeho druhou ženou Cécilií. Dvojice pak strávila mediálně ostře sledovanou vánoční dovolenou v Egyptě a o tomto víkendu znovu za velké pozornosti médií navštívila Jordánsko. Francouzský nedělník Le Journal du Dimanche (JDD) v nejnovějším čísle bez upřesnění zdroje uvedl, že svatba bude pravděpodobně 9. února.

Bruniová je rozvedená a má jednoho syna. Sarkozy má z prvního manželství syny dva a z druhého jednoho.