Rakouský tisk varuje před přílivem přistěhovalců

Traiskirchen - Rakouskem hýbe problematika uprchlíků po rozšíření Schengenu. Jejich údajným přílivem se zabývají nejen bulvární média, ale na poplach bijí i rakouští politici, navzdory oficiálním statistikám.

Do největšího rakouského uprchlického centra v Traiskirchenu u Vídně má podle bulvárních médií od Vánoc směřovat lavina žadatelů o azyl. Po své pondělní schůzce s českým premiérem Mirkem Topolánkem vyjádřil znepokojení i spolkový kancléř Alfred Gusenbauer, který označil vývoj v uprchlickém táboře za alarmující.

V táboře však jen nevěřícně kroutí hlavou. Žije tu asi 700 uprchlíků, což je sice zhruba dvakrát víc než v létě, ale podle zdejšího vedení se jedná o každoroční sezónní výkyv a nikoliv důsledek rozšíření schengenského prostoru. „V posledních dnech zaznamenáváme nápor médií, ale rozhodně ne uprchlíků,“ říká ředitel uprchlického tábora Traiskirchen Franz Schabhüttl.

Bouři rozpoutaly blížící se dolnorakouské zemské volby. Tato spolková země sousedí s Českem a Slovenskem a strach z otevřených hranic je proto ve volbách tématem číslo 1. „Nezaznamenali jsme žádný nárůst kriminality v pohraničí a také počty nově příchozích nelegálních migrantů zůstaly zhruba stejné,“ tvrdí mluvčí rakouského Ministerstva vnitra Rudolf Gollia.

Zrušení kontrol přilákalo do Rakouska jen desítky běženců. Většinou se jedná o Čečence, kteří už o azyl požádali v Polsku, kam je teď Vídeň vyhostí. „Žádný úbytek obyvatel v českých azylových zařízeních ve prospěch jakékoli jiné země včetně Rakouska jsem nepocítili,“ říká ředitel odboru azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra Tomáš Haišman.

Rozruch kolem nárůstu počtu žadatelů o azyl v uprchlickém centru posiluje rakouskou krajní pravici, především Stranu svobodných. Podle předvolebních průzkumů se to v dolnorakouských zemských volbách projeví.

Vydáno pod